10 loših navika koje usporavaju metabolizam

Sedelački način života može da ima negativan učinak na brzinu metabolizma. Bilo bi dobro kada biste se bavili nekom fizičkom aktivnost, najbolje brzim hodanjem.

Usporen metabolizam i nezdrave navike glavni su krivci dobijanja kilograma. Za mršavljenje je potrebno uvesti češće obroke, pojačati tempo vežbanja te unos proteina i vode.

Ovih 10 navika usporavaju vaš metabolizam:

1. Jedete premalo kalorija

Unos premalo kalorija može da uspori metabolizam. Iako je za mršavljenje potreban deficit kalorija, može biti kontraproduktivno ako vaš unos kalorija padne prenisko. Kad dramatično smanjite unos kalorija, vaše telo oseti da dobija jako male hrane i smanjuje brzinu sagorevanja kalorija.

2. Previše sedite

Sedeći položaj može da dovede do značajnog smanjenja broja kalorija koje sagorevate svaki dan. Mnogi ljudi većinu dana provedu sedeći, pogotovo oni koji rade kancelarijske poslove, a to može da ima negativan učinak na brzinu metabolizma i opšte zdravlje.

3. Gazirani sokovi i pića zaslađena šećerom

Pića zaslađena šećerom štetna su za zdravlje. Preterana konzumacija može da dovede do raznih bolesti kao što je dijabetes. Negativan učinak pića zaslađenih šećerom može da se pripiše fruktozi.

Često konzumiranje pića zaslađenih šećerom može usporiti vaš metabolizam.

4. Mali unos proteina

Unos dovoljne količine proteina važan je za postizanje i održavanje zdrave telesne težine. Osim što vam pomaže da se osećate sito, visoki unos proteina može značajno da poveća brzinu kojom vaše telo troši kalorije.

5. Nedovoljno sna

Spavanje je izuzetno važno za dobro zdravlje. Ako malo spavate, manje od onog što vam je potrebno, možete da povećate rizik od brojnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetesa i depresije.

Nekoliko studija napominje da neadekvatan san može da smanji brzinu metabolizma i poveća verovatnost gojenja.

6. Preskakanje doručka

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali zbog brzine, posla, škole, dece, može da se dogodi da taj obrok preskočite. Možda to ne smatrate velikom stvari, ali to mnogo utiče na telo, pa tako i na metabolizam.

7. Alkohol

Jedna čaša vina neće vas ubiti. Međutim, ako pijete svake noći, to može ubiti vaš metabolizam. Nakon što alkohol uđe u vaš sistem, on ometa brzinu sagorevanja masti u vašem telu, čime telo sagoreva manje masti, a vaš metabolizam se usporava. Ako pokušavate da podstaknete metabolizam, držite se vode.

8. Stroge dijete

Bitno je kako ćete da omršate. Ako ne jedete dovoljno, vaš metabolizam se usporava. Teške dijete, posebno kad vežbate, privikavaju vaše telo na manje kalorija. To može da oteža skidanje kilograma.

9. Manji unos vode

Bez dovoljno vode, vaš metabolizam može da se uspori. Neka istraživanja pokazuju da voda pomaže telu u sagorevanju energije i da podstiče mršavljenje. Voda može da vas napuniti pa možete jesti manje nepotrebnih namirnica koje debljaju.

10. Hronični stres

Kad ste u stresnoj situaciji, vaše telo proizvodi hormon zvan kortizol. Ali ako ste zaglavljeni u zoni stresa, telo misli da se još borite, pa nastavlja da stvara kortizol. Visok nivo ovog hormona otežava vašem telu da koristi insulin. To koči vaš metabolizam i podstiče gojenje, piše India.

Izvor: b92.net