40 godina legendarne kacige!

Od zvaničnog debija legendarne kacige Ajertona Sene prošlo je 40 godina. 23. septembra 1979. godine trostruki šampion Formule 1 se prvi put takmičio na svetskom prvenstvu u kartingu i bio drugi nosilac na stazi u Estorilu, Portugalija.

Dizajner kacige je bio Sid Moska, koji je takođe bio zadužen za slike drugih velikih vozača Formule 1. Za svetsko prvenstvo u kartingu 1979. godine delegacije svake zemlje su morale da imaju jedinstvenu sliku u skladu sa propisima, tako da su svi brazilski takmičari koristili isti izgled.

Čim se vratio u Brazil, Ajerton je razogvarao sa Sidom i zamolio ga da se drži slike, postavivši taj izgled svojoj roboj marki, koju bi sam Sena uveo u takmičenja u kartingu, Formuli Ford, F3 i F1

“Veoma je značajno što možemo proslaviti 40 godina od stvaranja ove slike koja je zahvaljujući Ajertonu najupečatljivija u Formuli 1 i svim drugim moto sportovima”, rekao je Alan Moska, sin Sida Moske, koji je trenutno odgovoran za očevu ideju.

Alan se prisetio šta je bila prvobitna ideja njegovog oca za slikanje 1979. godine: “To je bilo vreme kada je svaka zemlja smišljala kreacije za svoje vozače, a mi smo imali svega nekoliko dana da osmislimo koju će sliku nostiti ekipa Brazila. Bila je to iznenadna kreacija, ali je kasnije Sena nju učinio istorijskom sa toliko pobeda i dostignuća. Moj otac (Sid Moska) je imao fantastičnu ideju da napravi zelene i plave pruge vozačkom oku, a mnogi vozači i dalje od nas traže da napravimo nacrte inspirisane Ajertonovom kacigom”, rekao je Alan.

Ayrton Senna i legendarna kaciga

Kaciga Ajertona Sene jedan je od najstarijih proizvoda za licenciranje i deo autorskih prava vraćen je Institutu Ajertiona Sene.

Intitut Ajrtona Sene/Restart magazin/ prevela Jovana Vojinović