5 Hollywood-skih filmova za mlade preduzetnike

Pre malo više od nedelju dana smo vam predstavili 3 knjige koje bi trebalo da pročitate jer vas mogu naučiti nečemu konkretnom, veštinama i načinom razmišljanja za uspešnije karijere pred mladima i studentima. Članak koji smo Mateja i ja napisali o „preduzetničkim knjigama“ možete pronaći ovde.

Ove nedelje želim da nastavim da pišem o „preduzetništvu“ kroz popularni medij, i danas želim da vam predstavim 5 filmova, relativno poznatih Hollywood-skih naslova,koji kroz svoj sadržaj mogu da nas nauče malo više o preduzetništvu i njegovim stranama.

1. The Founder (“Osnivač”)

Ovaj relativno noviji film je promakao mnogima iz nekog razloga, možda zbog toga što se kategorizuje kao istorijska drama što tehnički i jeste, ali u suštini ovo je film o jednom sasvim običnom čoveku koji je istrajnošću kako on kaže u samom filmu uspeo da izgradi jednog ako ne i najvećeg giganta brze hrane, naravno govorim o McDonald`s-u. Film sasvim jasno pokazuje jednu od strana preduzetništva i na mene je imao vrlo jak utisak.

2. The Wolf of Wall Street (“Vuk sa Wall Street-a”)

Ovo je možda i najpoznatiji film na ovoj listi i siguran sam da su ga mnogi među vama  odgledali par puta. Još jedna istorijska drama ali za razliku od prvog filma ovaj film pokazuje jednu mnogo haotičniju i mračniju stranu preduzetništva, kao i same ljudske prirode koja se tako lako iskvari novcem.

Shvatam da mnogi ne vole niti razumeju ovaj film, mnogi ga obožavaju iz pogrešnih razloga, ali šta god bilo u pitanju ovaj film morate pogledati.

Definitivno jedan od najboljih filmova iz 2013. godine.

3. American Gangster (“Američki Gangster”)

Preduzetništvo je vrlo kompleksan pojam, i mnogi krimi filmovi koje s znamo u mnogo čemu opisuju i bave se temom preduzetništva sa one druge strane zakona. Iako postoji puno krimi filmova sa ovakvim pravcem, po meni je ovaj film jedan od boljih koji to lepo opisuje. Iako je dosta kritikovan zbog nepoklapanja sa stvarnom osobom i njenim životom po kome je film i baziran, to ne umanjuje značaj i kvalitet filma, kao i poruku koju želi da nam prenese.

4. The Social Network(“Društvena Mreža”)

Nije mi jasno zašto ljudi ne prave više filmova o nastanku velikih trendova vezanih za internet. Mislim da tu ima više nego dovoljno materijala za par dobrih filmova, a jedan od primera jeste upravo ovaj naslov. Priča o Mark Zuckerberg-u i njegovom revolucionarnom Facebook-u.

Film je zaista dobro urađen i ima svoj jedinstveni ton koji zajendo sa dobrom glumom ostave na vas utisak da čovek zaista može da uradi šta god želi samo ako tako odluči u svojoj glavi.

Ako vam je potrebno malo motivacije, pogotovu za vas studente, pogledajte ovaj film.

5. The Big Short (“Velika opklada”)

Želim da završim ovu listu sa još jednom genijalnom istorijskom dramom koja opisuje jedan od vrlo bitnih događaja u ljudskoj istoriji. Film je itekako kompliovan da se razume, pogotovu ako niste upućeni u bankarstvo i ekonomske termine sa Wall Street-a, ali kroz par gledanja i pomoć interneta film vam prosto otvara oči i budi vas da razumete kako ovaj svet zaista funkcioniše.

Govori o jednoj vrlo potrebnoj ali vrlo teškoj strani preduzetništva koju morate sažvakati ako želite da se upuštate u sve to.

Za najučinkovitije iskustvo pogledajte ga više od dva puta.

I sa ovim završavam današnju listu i članak o preduzetništvu za ovu nedelju.

Svi filmovi na ovoj listi jesu istorijske drame, i svi predstavljaju biografske filmove. I mislim da ove činjenice žele da nam saopšte da ako je neko nekada to mogao da uradi, šta nas sprečava da ostvarimo nešto svoje.

Autor teksta: Vukašin Janković