5 simptoma koji ukazuju na nedostatak vitamina D

Leto je za većinu omiljeno godišnje doba – lepo vreme popravlja raspoloženje, a direktno izlaganje suncu nam obezbeđuje neophodni vitamin D, koji ima moćne efekte na celo telo.

Uzimajući u obzir činjenicu da živimo na podneblju gde je broj sunčanih dana ograničen na period od maja do oktobra, postavlja se pitanje – kako rešiti deficit vitamina D, koji se javlja tokom ostalih meseci u godini, odnosno da li možemo potražiti vitamin D u hrani?

Za razliku od ostalih, vitamin D funkcioniše poput hormona i svaka pojedinačna ćelija u ljudskom telu ima receptor za njega. Telo ga proizvodi od holesterola i tokom izlaganja naše kože sunčevoj svetlosti. Međutim, ne treba zanemariti činjenicu da prekomerno izlaganje UV zracima može biti veoma štetno za naše zdravlje, pre svega za kožu, kao i da prilikom korišćenja krema sa zaštitnim faktorom telo nije u mogućnosti da apsorbuje vitamin D.

Zato je nedostatak ovog važnog vitamina veoma čest – procenjuje se da oko miljardu ljudi širom sveta ima nizak nivo vitamina D u krvi. Studija Odseka za javno zdravlje Univerziteta Sliperi Rok u Pensilvaniji iz 2011. godine, pokazala je da čak 41,6% odraslih u SAD ima nedostatak ovog dragocenog vitamina, čiji je preporučeni dnevni unos (RDI) obično oko 400–800 IU.

Ukoliko se pitate da li i vama nedostaje vitamin D, pogledajte kojih pet simptoma ukazuju na taj problem:

  • Skloni ste prehladama

Jedna od najvažnijih uloga vitamina D je održavanje snažnog imunološkog sistema, kako biste mogli da se borite protiv virusa i bakterija koje uzrokuju razne bolesti.

  • Osećate se umorno

Osećaj umora može imati mnogo uzroka, a nedostatak vitamina D je jedan od njih.

  • Bolovi u kostima i leđima

Vitamin D na više načina pomaže u održavanju zdravlja kostiju, prvenstveno poboljšava apsorpciju kalcijuma u telu. Bolovi u kostima i donjem delu leđa mogu biti znaci niskog nivoa vitamina D u krvi.

  • Sporo zarastanje rana

Dugotrajno zarastanje rana nakon operacije ili povrede može biti znak da je nivo vitamina D prenizak.

  • Krhkost kostiju

Mnogim starijim ljudima kojima je dijagnostikovan problem sa kostima savetuje se uzimanje više kalcijuma, ali i vitamina D, koji zajedničkim snagama deluju povoljno na opšte stanje kostiju.

REŠENJE:

S obzirom na to da izlaganje sunčevoj svetlosti nije dovoljan metod koji će našem organizmu obezbediti neophodnu količinu vitamina D, izvore ovog nutrijenta moramo potražiti u hrani. Izbor namirnica koje ga sadrže nije prevelik, a mleko je definitivno jedno od najboljih rešenja zato što nam je lako dostupno, a  bogato kalcijumom i vitaminom D. Kalcijum je naročito važan za pravilan rast i razvoj dece, ali i za jačinu kostiju starijih osoba jer doprinosi očuvanju strukture koštane mase i sprečava osteoporozu. Zbog toga je svakodnevno konzumiranje kravljeg mleka višestruko povoljno za naše zdravlje, pre svega kao jedan od glavnih izvora vitamina D.

(Telegraf.rs/PR)