AFP: Makron “zakucao” Sputnjik; Ali, dobio je i odgovor

Fraza “rat oko vakcina” već drugi put danas je upotrebljena i u svega nekoliko sati razlike. Prvi je to pomenuo bivši šef EK Junker, a posle njega i Makron.

Međutim, dvojica iskusnih političara, kada to kažu, na umu imaju različite stavove.

Dok Žan Klod Junker smatra da je EU pogrešila u strategiji oko nabavke vakcina i poručuje Briselu da prekine “glupi rat oko vakcina” sa velikom britanijom, za toliko francuski predsednik Emanuel Makron smatra da globalni rat na tu temu uveliko traje.

Makron je rekao, preneo je “Figaro”, da je činjenica da se Evropasuočava sa “novom vrstom svetskog rata” povezanog sa vakcinacijom, a do toga je došlo, između ostalog, i zbog težnje Rusije i Kine da “izvrše uticaj pomoću vakcina”.

Stoga on smatra da Evropa mora da bude samostalna po pitanju proizvodnje vakcina. “Svedoci smo pokušaja destabilizacije od strane Rusije, Kine, težnji da se utiče pomoću vakcina, i u svetlu toga želimo da proizvodimo toliko (vakcina) kako bismo zadovoljili sopstvene potrebe”, istakao je Makron na pres-konferenciji nakon prvog dana virtuelnog samita Evropske unije.

Uz to je obećao da će Evropa do leta biti kontinent koji proizvodi najveću količinu vakcina protiv virusa korona.

U međuvremenu, dobio je odgovor od tvoraca ruske vakcine “Sputnjik Ve”, budući da ih je totalno “zakucao”, kako ocenjuje agencija AFP.

Naime, kako prenosi Sputnjik, fond koji stoji iza ruske vakcije je Makronu predložio mu da se pridruži zemljama koje su odlučile da proizvode rusku vakcinu u svojoj zemlji.

“Dragi predsedniče, mi se trudimo da vakcine budu izvan politike – to je naša najbolja nada za mir u celom svetu, a ne za rat. Zahvalni smo što se poslali tim francuskih naučnika na čelu sa (direktorom Nacionalnog instituta za zdravstvena i medicinska istraživanja) Mari-Pol Keni i za naše partnerstvo sa Francuskom koje nam je veoma pomoglo i koje je doprinelo našoj zajedničkoj borbi protiv virusa korona. Rusija je predložila Francuskoj da se pridruži 10 drugih zemljama koje su odlučile da proizvode ‘Sputnjik Ve’. Proizvodnja različitih vakcina je put ka vakcinalnoj nezavisnosti. Zajedno smo jači!”, napisali su tvorci ruske vakcine na Tviteru.

Međutim, stav Makrona je ranije bio nešto drugačiji, budući da je tada smatrao da je potrebno sarađivati sa Rusijom i Kinom kako bi vakcine proizvedene u tim zemljama učestvovale u borbi protiv pandemije virusa korona.

Izvor: b92.net