Afrički i evropski lideri uputili apel za masovnu međunarodnu pomoć Africi

Dvadesetak evropskih i afričkih lidera uputilo je zajednički apel za masovnu međunarodnu pomoć Africi u borbi protiv koronavirusa.

Oni su ocenili da “jedino globalna pobeda koja potpuno uključuje Afriku može da dovede do okončanja pandemije”.

U apelu objavljenom u Fajnenšel tajmsu, lideri Francuske, Nemačke, Južne Afrike, Etiopije i drugih država pozvali su na usvajanje drastičnih mera, uključujući momentalni moratorijum na sve otplate dugova do okončanja pandemije.

Apel je upućen uoči sastanka ministara finansija članica Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja.

Potpisnici apela navode da su neophodni napori bez presedana i direktno se obraćaju Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu.

“Moramo obezbediti ogroman paket podsticaja od najmanje 100 milijardi dolara kako bi Afrika dobila resurse koji su joj potrebni u borbi protiv virusa”, navodi se u apelu.

MMF je u ponedeljak odobrio 500 miliona dolara za šestomesečno otkazivanje plaćanja dugovanja 25 najsiromašnijih zemalja sveta, među kojima je 19 afričkih, kako bi mogle da pomognu u borbi protiv pandemije.

Afrički zvaničnici su prethodnih dana udružili snage kako bi zatražili milijarde dolara pomoći i poboljšali svoju poziciju u takmičenju s bogatijim zemljama za preko potrebnu medicinsku opremu.

Afrička unija je imenovala četiri specijalna izaslanika za prikupljanje pomoći i stvorila platformu kako bi pomogla vladama 54 države na kontinentu da nabave medicinsku opremu po pristupačnijim cenama.

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod više od 16.000 od 1,3 milijarde ljudi u Africi, dok medicinski stručnjaci navode da taj kontinent po pitanju pandemije zaostaje više nedelja za SAD i Evropom i da rast broja slučajeva deluje zabrinjavajuće slično evropskom.

Izvor: N1/Beta/AP