Al Kaida preti Makronu, pozvali na ubijanje svih koji vređaju Muhameda

Džihadistička grupa Al Kaida islamskog Magreba – Akmi (Aqmi) pozvala je danas svoje pristalice da ubijaju sve ljude koji vređaju muslimanskog proroka Muhameda i zapretila da će se osvetiti francuskom predsedniku Emanuelu Makronu koji je branio pravo na karikature.

“Ubijanje onog koji vređa proroka predstavlja pravo svakog muslimana koji u mogućnosti da to primijeni”, navela je ta grupa.

Akmi je reagovala na Makronovu izjavu tokom odavanje pošte nastavniku istorije Samuelu Patiju kojeg je ubio islamista jer je na času o slobodi izražavanja pokazao svojim đacima karikature proroka Muhameda.

Makron je tada rekao da Francuska u ime slobode izražavanja neće odustati od karikatura. Njegova izjava je izazvala talas kritika, protesta i bojkota francuskih proizvoda u muslimanskom svetu.

Nekoliko desetina hiljada ljudi učestvovalo je poslednjih dana na protestima protiv Francuske u muslimanskim zemljama. Demonstrati su palili francusku zastavu i portrete Makrona.

“Bojkot je jedan zadatak, ali to nije dosta”, dodala je Akmi i pozvala na “osvetu” dok je mučenikom nazvala islamistu koji je Patiju odrubio glavu. Islamistu je potom ubila policija.

“Ne zaboravljamo vaše užasno delovanje”, dodala je grupa aludirajući na predsednika Francuske.

Izvor: vijesti.me