Albanija će tražiti samostalno da pokrene pregovore sa Evropskom unijom

(Фото ЕПА-ЕФЕ/JOHN THYS/POOL)

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da će ta zemlja zatražiti pokretanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji odvojeno od susedne Severne Makedonije, koja se i dalje suočava sa bugarskim vetom.

„Albanija više ne može da očekuje da dva suseda razreše sukob”, rekao je Rama i dodao da Albanija ima dobre odnose sa obe države, prenosi Rojters.

Albanija i Severna Makedonija ispunile su potrebne kriterijume za pokretanje pregovora o pridruživanju EU.

Međutim, 2020. godine Bugarska je stavila veto na početak formalnih pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU, tvrdeći da Skoplje nije ispoštovalo delove sporazuma o prijateljstvu iz 2017. godine, posebno u vezi sa zajedničkom istorijom i jezikom.

S obzirom na to da su kandidature dve zemlje povezane i za pokretanje pregovora o pridruživanju potrebno je jednoglasno odobrenje zemalja EU, veto je takođe sprečio Albaniju da krene napred.

Prošle nedelje je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da razgovori o pristupanju Albanije i Severne Makedonije EU moraju da počnu što je pre moguće, jer bi svako odlaganje učinilo Zapadni Balkan ranjivim na spoljni uticaj, navodi Tanjug.

Izvor: politika.rs