Albanija i Grčka rešavanje spora oko granice na moru predaju međunarodnom sudu

Albanija i Grčka su danas saopštile da su se dogovorile da rešavanje svog spora oko granice u Jonskom moru prepuste Međunarodnom sudu pravde.

Ta zajednička odluka objavljena je tokom posete grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendijasa Tirani.

“Složili smo se da prosledimo ovaj slučaj Međunarodnom sudu”, rekao je Dendijas posle sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Rama je rekao da prepuštanje spora sudu u Hagu znači da će se povezati stručnost tog suda i odredbi međunarodnog prava mora.

U jeku visokih tenzija s Turskom oko prava na traganje za energentima u istočnom Sredozemlju, Grčka je odnedavno intenzivirala određivanje svojih pomorskih granica i s drugim susednim zemljama i potpisala sporazume s Italijom i Egiptom.

Tirana i Atina potpisale su dogovor o definisanju pomorske granice parafirale 2009. godine kada je u Albaniji na vlasti bila Demokratska stranka, sada u opoziciji.

Ramini Socijalisti koji su tada bili u opoziciji, su taj sporazum osporili u sudu, tvrdeći da bi njime Albanija izgubila 225 kvadratnih kilometara teritorijalnih voda.

Albanski Ustavni sud je poništio sporazum devet meseci kasnije, proglašavajući ga neustavnim.

“O tom pitanju nećemo odlučivati ni mi, ni grčka strana, već međunarodni sud i tako ćemo se usredsrediti na našu ekonomsku i regionalnu saradnju”, rekao je Rama.

Mada Grčka, članica EU, dugo podržava Albaniju u njenom nastojanju da postane članica Unije, odnosi su im povremeno napeti, uglavnom zbog manjinskih prava na obe strane, a jedan od izvora tenzija je bio i poništavanje sporazuma o Jonskim moru iz 2009.

Dendijas je rekao danas da će Grčka zvanično ukinuti ratno stanje između dve zemlje koje je na snazi još od Drugog svetskog rata kada su fašističke italijanske snage upale u Grčku preko Albanije.

Vlade u Tirani i Atini govore da su grčka manjina u Albaniji i velika zajednica Albanaca u Grčkoj, koji su tu emigrirali posle pada komunizma, mostovi koji povezuju dve zemlje.

Izvor: Vijesti.me