Albanske partije protiv besplatnog tranzita Srba kroz S. Makedoniju

Albanske partije Alijansa za Albance i Alternativa u Severnoj Makedoniji žele da pred Ustavnim sudom ospori odluku o besplatnim putarinama za vozače iz Srbije.

Naime, premijer Zoran Zaev doneo je odluku da se uvedu olakšice za građane Srbije tokom letnje sezone u u znak zahvalnosti za donirane kontingente vakcina protiv zaraze koronavirusom, javljaju beogradski mediji

Opoziciona Koalicija Alijanse za Albance i Alternative, kako je objavljeno u Skoplju, Ustavnom sudu Severne Makedonije podnela je inicijativu za procenu zakonitosti odluke Vlade kojom se srpski građani oslobađaju plaćanja nadoknade za putarinu u tranzitu kroz ovu zemlju, navode “Novosti”.

Osnova inicijative dostavljene Ustavnom sudu leži u navodima da je vladina odluka suprotna Zakonu o putarinama, a istovremeno, kako se tvrdi, dovodi u neravnopravan položaj građane zemlje, kao i inostrane državljane iz susednih zemalja koji su u tranzitu kroz Severnu Makedoniju.

“Odlukom o dodeljivanju 200.000 kartica za oslobađanje od naplate putarine za turiste iz Srbije, Vlada diskriminiše sve druge susede od kojih zemlja takođe ima koristi, saradnju i dobrosusedske odnose. Za ove kartice Ministarstvo finansija će potrošiti gotovo tri miliona evra, novac naših sugrađana koji sada treba da plate cenu milosti Srbije, koja je došla kao posledica nesposobnosti Vlade i Ministarstva zdravstva za obezbeđenje vakcina protiv kovid 19”, precizira se u saopštenju albanskih opozicionih stranaka, uz poziv administraciji u Skoplju da promeni pomenutu odluku.

U znak zahvalnosti Srbiji za donirane vakcine protiv koronavirusa, Vlada Severne Makedonije je 25. maja odlučila da srpski turisti u tranzitu kroz ovu zemlju budu oslobođeni plaćanja putarine u periodu od 15. juna do 15. avgusta ove godine.

Usvojena je informacija Javnog preduzeća za državne puteve i Ministarstva za transport i veze, o pripremi 200.000 elektronskih kartica “M-smart kard” za putnička motorna vozila turista iz Srbije u tranzitu na Koridoru 10 tokom letnje sezone.

Izvor: b92.net