Albanski parlament odobrio izborne reforme koje garantuju slobodne i fer izbore

Albanski parlament je danas odobrio izborne reforme koje imaju za cilj da garantuju slobodne i fer izbore i smatraju se ključnim uslovom za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Levičarska vladajuća Socijalistička partija, koja dominira u Skupštini sa 140 mandata, udružila se sa poslanicima opozicije kako bi usvojila zakon. Za je glasalo 99 poslanika, protiv šest, a četvoro je bilo uzdržano.

Današnje glasanje usledilo je sedam nedelja nakon što su albanske političke stranke 5. juna postigle sporazum o izbornoj reformi.

Do dogovora je došlo nakon dvodnevnih sastanaka suprotstavljenih političkih snaga u rezidenciji američkog ambasadora Jurija Kima.

Izborne reforme odnose se na elektronsku identifikaciju birača, delimičnu depolitizaciju izborne komisije i druge preporuke OEBS-a, čiji posmatrači su pratili izbore u toj zemlji.

Izbori u postokumističkoj Albaniji uglavnom su bili praćeni raznim nepravilnostima, uključujući kupovinu ili nepravilno prebrojavanje glasova.

Albanija je u martu, zajedno sa Severnom Makedonijom dobila zeleno svetlo za početak pregovora sa EU, mada datum početka pregovora još uvek nije utvrđen.

Izvor: Vijesti.me/BETA