Aleksandar Lukašenko na crnoj listi MOK-a

Zapadnim sankcijama protiv Aleksandra Lukašenka pridružio se i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) koji je doneo odluku da vrh Nacionalnog olimpijskog komiteta, koji predvodi beloruski predsednik, isključi sa svih događaja MOK-a, uključujući i Olimpijske igre. U ponedeljak je saopšteno da je MOK preduzeo privremene mere i isključio Lukašenka, njegovog sina Viktora koji je potpredsednik Nacionalnog komiteta, i člana izvršnog odbora Dmitrija Baškova. Lukašenko i njegov sin su se već našli na spisku 15 osoba protiv kojih je EU početkom novembra uvela sankcije. Obustavljene su i sve finansijske isplate olimpijskom komitetu u Minsku, izuzev plaćanja koja se odnose na pripreme beloruskih sportista za OI u Tokiju i Zimske olimpijske igre u Pekingu. Lukašenkovi su „odsečeni” sa svih sastanaka koji će se održavati u ovoj sportskoj organizaciji.

Prošle nedelje je bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska pozvala zapadne zemlje da pooštre i prošire režim sankcija protiv Minska. EU radi već na trećem spisku osoba i beloruskih preduzeća, a Minsk je takođe odgovorio uzvratnim merama.

Tihanovska je na internet konferenciji Vašingtonskog Atlantskog saveta naglasila da je važno da SAD koordiniraju politiku sa EU, Kanadom i Velikom Britanijom. Istovremeno ona je predložila da SAD razmotre mogućnost uvršćavanja niza beloruskih agencija za sprovođenje zakona na američki spisak stranih terorističkih grupa. Pored toga, Tihanovska je pozvala američku administraciju da sprovede sopstvenu istragu o postupcima nadležnih organa Belorusije prema demonstrantima koji protestuju na ulicama nezadovoljni rezultatom predsedničkih izbora održanih 9. avgusta. Tihanovska, koja se od izbora nalazi u Litvaniji, navela ja da su bezbednosne strukture u Belorusiji od avgusta privele više od 31.000 demonstranata, da je od primene prekomerne sile bilo najmanje osam smrtnih slučajeva i da je zabeleženo oko 4.000 slučajeva mučenja privedenih.

Potkrepljujući svoje tvrdnje da je Tihanovska samo marioneta koja dobija naloge od zapadnih službi, Lukašenko je krajem prošlog meseca kazao da su specijalne službe presrele razgovor opozicionih predstavnika koji su napustili Belorusiju u kome je Tihanovska navela da ona ne odlučuje ni o čemu. Ona je početkom novembra najavila generalni štrajk sindikata ukoliko Lukašenko ne preda vlast, međutim, štrajk je propao jer su se pozivu odazvale samo grupice zaposlenih.

Sada je bivša kandidatkinja na predsedničkim izborima navela da je spremna da vodi Belorusiju 45 dana po postizanju dogovora sa Minskom o oslobađanju političkih zatvorenika i dogovoru o novim izborima. Lukašenko već nekoliko nedelja najavljuje rad na ustavnim reformama kojima bi se vlast podelila između više institucija. On je rekao da će biti primenjen model iz demokratskih država: zakone predlaže vlada, parlament glasa o njima, a šef države ga potpisuje ili odbija ako se njime narušavaju principi koje je ustanovila skupština. Lukašenko je najavio da je spreman da preda svoja ovlašćenja nakon usvajanja ustavnih promena na referendumu.

I predstavnici beloruske opozicije rade na predlozima za promenu ustava. Franak Vjačorka, savetnik za međunarodne odnose Svetlane Tihanovske, rekao je da predlozi njenog štaba o ustavu predviđaju da vlada odgovara parlamentu i da će Belorusija u tom slučaju biti „parlamentarno-predsednička republika. Vjačorka je inače u avgustu objavio da su pripadnici srpske vojske doputovali u Minsk dan posle izbora kako bi podržali Lukašenkovu vlast u sukobu sa demonstrantima. U prilog tome je objavio i neke fotomontaže i vest o susretu Aleksandra Vučića i Aleksandra Lukašenka, staru nekoliko nedelja. Tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin objasnio je da se devet naših vojnika nalazi na vojnom poligonu kod Bresta, gde su izolovani zbog pandemije i pripremaju se za disciplinu „Snajperska granica” u okviru Međunarodnih vojnih igara.

Lukašenko je na prošlonedeljnom sastanku Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti upozorio da NATO povećava prisustvo na granici država ovog saveza i da se u ovoj alijansi stvara vojna grupa za zauzimanje zapadne Belorusije.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko juče je u intervjuu agenciji Tas podsetio da Moskva i Minsk zajednički odgovaraju na sankcione poteze EU prema Belorusiji. Zbog ovih sankcija Belorusija je spustila nivo učešća u Programu istočnog partnerstva EU.

Izvor: politika.rs