Ambasador Aleksandrovič: Ukrajina danas brani celu Evropu

Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič smatra da Ukrajina danas brani celu Evropu, i konstatuje kako “sita, dovoljna i bogata Evropa ne zna šta treba da radi”.

“Plaši se više nego Ukrajinci”, rekao je Aleksandrovič za Tanjug, a na pitanje o tome kakva je situacija na terenu, kaže da se ona menja iz minuta u minut i da Rusija uprkos nadi, nije uspela da zauzme veću teritoriju, nijedan veliki grad.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje ruske strane da su sa tenkovima stigli do Kijeva, kaže da to blizu znači 30 kilometara i naglašava da su neutralisali 30 ili 40 ruskih tenkova, između ostalog zahvaljujući naoružanju dobijenom od Britanaca.

“Neprijatelja nema u Kijevu, Odesi, Harkovu, ruska elitna jedinica nije uspela da zauzme aerodrom Gostomelj na severu Kijeva”, rekao je ambasador i naglasio da je najteža situacija na jugu i da su zauzeli najveći deo oko 50 kilometara iznad Krima.

Ukrajinska vojska, tvrdi on, nanosi veću štetu ruskoj vojsci nego obrnuto, i navodi da Rusi već imaju više od 1.000 žrtava.

Kako kaže, upravo je dobio vest da su ukrajinske snage oborile na jači ruski avion SU 35 i da širom Ukrajine uništavaju ruske tenkove, oklopna vozila, helikoptere.

“Uništavamo im sve zato što smo na svojoj zemlji i zato što je branimo, nikada ne pucamo na civile. Za Rusiju ljudski život ne znači ništa i zato su gađali civile i decu u nekoliko gradova”, tvrdi ambasador.

Aleksandrovič na pitanje očekuju li i od koga vojnu pomoć, kaže da se nadaju.

“Sankcije nisu dovoljne, one će imati efekta za nekoliko meseci ili godinu, a nama pomoć treba sada”, kaže i dodaje da je jedna od slabih tačaka Ukrajine to što nemaju dovoljno protivvazdužne odbrane.

“Saveznici su nam isporuči oružje da bismo se branili od 175. 000 ruske vojske koja je sada u Ukrajini i oko nje, ali nisu nam zatvorili nebo i to je jedna od naša slabost” rekao je Aleksandrovič.

Ambasador dodaje da bi im odbranu olakšalo ako bi im Amerika ili druge zemlje pomogle da leletelice iz Rusije ne mogu da dođu u njihov vazdušni prostor.

Dodao je da je osim jake vojne pomoći koja im je potrebna važno i to kako Ruski narod reaguje, jer će samo u tom slučaju Putin morati da zaustavi rat.

To ne može da traje dugo, smatra on i dodaje da su građani mirni, ali i da se svaki normalan čovek plaši.

Slušaju zvanična obaveštenja kada treba sklone se ispod zemlje u skloništa, kaže ambasador i dodaje da je svaki Ukrajinac dobio zvanično i oružje.

Smatra da će biti mnogo žrtava na ruskoj strani i da će to uticati na Ruse koji su se već digli i ne žele rat.

“Čak su u Beogradu bile manifestacija podrške Ukrajini”, rekao je ambasador i dodao da to nisu bili samo Ukrajinci koji ovde žive.

“Bilo je čak i Rusa, koji su ispred ambasade dostavili cveće i napisali oprostite – ”Rusija nije Putin””, naveo je.

Na pitanje o tome da li je čuo da je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mijil Podoljak izjavio da je Ukrajina spremna da razgovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali uz bezbednosne garancije, dok se iz Kremlja čuje da su spremni za pregovore o predaji pri čemu bi fokus bio na garancijama o neutralnom statusu, ambasador odgovara:

“Neće dobiti ništa”.

Podseća da su 2013. godine bili statusno neutralni, ali da ih to nije spasilo napada.

“Ukrajina se bori i za svoj život i tu nema mesta za kompromis. Nećemo rat, ali ćemo se braniti. Rusija blefira, računaju da ćemo se skloniti, uplašiti i da ćemo prihvatiti bilo koje uslove, a što više izdržimo odbranu biće veća šansa za mir, jer će biti više pogunilih ruskih vojnika što bi moglo da pokrene jaču pobunu protiv rata u Rusiji”, rekao je on.

Na pitanje da li je nuklearna bezbednost u Černobilu ugrožena, kako navodi ukrajinska Agencija za nuklearnu energiju, nakon što ruski izvori tvrde da su preuzeli kontrolu nad tom bivšom nuklearkom, kaže da je to tako.

“Ne znamo zbog čega, povećana je gama radijacija, tamo imamo skladišta nuklearnog otpada. Vidite kako se ponašaju ili nemaju pojma šta rade ili znaju vrlo dobro jer stvaraju opasnost po čitav svet ili celu Evropu”, rekao je ambasador.

Rusija će ranije ili kasnije morati za pregovarački sto čak i ako, ne daj Bože, zauzmu Kijev ili neke druge gradove, naveo je ambasador i naglasio da Rusi moraju da računaju i na partizanski rat, da će Ukrajinci biti svuda i da će se boriti do poslednjeg vojnika.

Na pitanje o broju Ukrajinaca koji napuštaju zemlju kaže da je njihova zapadna granica uvek otvorena i da odlaze stariji ljudi, majke sa decom.

“U pragovima smo i sa srpskom vladom i drugim vladama da nam pomognu da smestimo te ljude, rekao je on i naglasio da nije reč o milionima ljudi, i da su takve gužve kakve se vide na slikama nekada i na prelazima kod Subotice.

Izvor: politika.rs