Američka agencija za lekove odobrila da se iz jedne bočice Fajzerove vakcine „izvuče” doza više

Dok SAD tragaju za više zaliha vakcina protiv koronavirusa kako bi vakcinisale što veći broj stanovnika, Američka uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je da se iz svake bočice Fajzerove vakcine može izvući još jedna dodatna doza, šesta.

Prvobitno je svaka bočica vakcine koju su proizvele američka kompanija Fajzer i nemačka Biontek dizajnirana da sadrži pet doza vakcine, ali pojedini farmaceuti ističu da se može izvući i šesta doza kada se koriste određeni špricevi, javlja Si-En-En.

Kao rezultat toga, FDA je izdala odobrenje prema kojem se špricevi male zapremine mogu koristiti za izvlačenje šest doza iz jedne bočice Fajzerove vakcine. Ukoliko se koriste standardni špricevi i igle, onda se ne može izvući šesta doza.

Kompanija Mekeson koja se bavi nabavkom medicinskih potrepština već je počela da zdravstvenim ustanovama širom SAD isporučuje komplete s manjim špricevima i iglama koje omogućavaju vađenje šeste doze vakcine iz Fajzerove bočice.

Izvršni direktor Fajzera Albert Burla rekao je da ovo povećanje doza po bočici pruža dodatnih 20 odsto kapaciteta, što će doprineti povećanju broja vakcinacija u zemljama širom sveta, prenosi Tanjug.

Извор: politika.rs