Američka mornarica u Arapskom moru zaplenila tovar oružja, brod potopila

Američka mornarica saopštila je da je u Arapskom (Omanskom) moru presrela brod koji je, kako tvrde, stigao iz Irana i ilegalno je prevozio veliku količinu oružja za Jemen.

Patrolni brodovi „Tempest“ i „Tajfun“ američke Pete flote presreli su ribarski brod u ponedeljak i tom prilikom otkrili oko 1.400 pušaka „AK-47“ i 266.000 metaka.

Američka mornarica je saopštila da je brod plovio bez važeće registracije međunarodnim vodama duž rute koja se inače koristi za nezakonito krijumčarenje oružja namenjeno Hutima u Jemenu. Oružje je zaplenjeno, a brod je potopljen pošto je procenjeno da nije bezbedan za dalju plovidbu, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Kako se dodaje, pet članova posade broda su državljani Jemena i oni će biti vraćeni u svoju zemlju.

Savet bezbednosti UN je 2015. godine zabranio snabdevanje oružjem pobunjenih Huta u Jemenu. SAD i koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, koja se bori na strani svrgnutog jemenskog predsednika Abdrabuha Mansura Hadija, u više navrata je optuživala Iran da Hute snabdeva oružjem.

Teheran se povodom ovog slučaja nije oglašavao, ali je, kako podseća RT, ranije odbacivao optužbe da krijumčari oružje namenjeno Hutima.

Izvor: politika.rs