Američki lekari u problemu, lek remdesivir je odobren, ali ga nema za sve

Lekari u Americi se suočavaju sa „gotovo nemogućom situacijom“ kada je u pitanju lek remdesivir jer će, po svemu sudeći, ponovo morati da se donose odluke koji pacijent će ga dobiti.

Sa sličnom situacijom suočavali su se i na početku pandemije kada su bili u pitanju mehanički ventilatori za pacijente obolele od COVID-19.

Donošenje ovakvih odluka je veoma teško. Količine eksperimentalnog leka, koji se pokazao efikasan u borbi protiv koronavirusa, su ograničene i to je problem i za pacijente i za lekare.

“Znamo da doze leka koji ćemo dobiti neće biti dovoljne za lečenje svakog pacijenta koji je sada u bolnici i svakog pacijenta koji će doći narednih nedelja”, rekla je dr Rošel Valenski iz Opšte bolnice u Masačusetsu. 

Američka Uprava za hranu i lekove odobrila je remdesivir za hitnu upotrebu početkom ovog meseca u cilju povećanja pristupa, ali je distribucija leka pomalo zbunjujuća.  

U svetu postoji dovoljno remdesivira za oko 100.000 do 200.000 pacijenata, navodi proizvođač lekova, “Gilead Sciences”.

Prošle nedelje, vlada je započela distribuciju bočica remdesivira direktno u neke bolnice, ali nije bilo jasno zašto su pojedine ustanove dobile lek, dok druge nisu, čak ni u teško pogođenim delovima zemlje.

Nakon što su lekari izrazili ogorčenje, HHS je povukao svoj prvobitni plan i odlučio da da remdesivir državnim zdravstvenim ustanovama da time upravljaju.

U većini država lekari još uvek nisu dobili doze remdesivira, što je dovelo do tepških razgovora o tome zašto pacijenti ne mogu da uzimaju lek koji je član operativne grupe Bele kuće zadužene za koronavirusa, dr Entoni Fauči rekao je da će lek postaviti novi “standard nege” za COVID-19.

“Mass General”,nepristrasni komitet, koji uključuje etičare, sastavljao je smernice za raspodelu ograničene ponude leka za bolnice, rekla je dr Valenski.

Remdesivir ipak nije lek koji spašava život, bar još ne. Iako se u kliničkom ispitivanju pokazalo da skraćuje boravak u bolnici za oko četiri dana, nije dokazano da smanjuje rizik od smrtnosti. Ipak, to je jedno od retkih dostupnih alata sa određenim uticajem na virus.

Doktorka je dodala da bi situacija bila još teža da je u pitanju vakcina, a ne lek.

„Gotovo je nemoguća situacija u medicini kada znate da postoji nešto što biste mogli i trebali da učinite za nekoga, a vi to ipak ne možete“, rekla je dr Valenski.

Zdravstveni zvaničnici saopštili su da se lek distribuira u “područja koja su najteže pogođena pandemijom”. Ali agencija nikada nije objavila formulu koju koristi da izračuna kako države dobijaju lek i u kojim količinama.

U Opštoj bolnici Zukerberg u San Francisku lekari mogu da pristupe leku kroz program koji je otvoren samo za decu i trudnice ili za potrebe ograničenih kliničkih istraživanja.

“Sada, kada je remedisivir odobren i imate šta da ponudite pacijentima obolelim od COVID-19, a vi nemate mogućnost da to uradite”, rekla je dr Ana Lutkemajer, profesorka na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku.

Dr Valenski je rekla da korišćenje komiteta za izbor pacijenata koji će dobiti  lek “nije način koji volimo da praktikujemo u medicinu”. Ali sa toliko pacijenata i tako malo remdesivira, bolnica je odlučila da je to najpravedniji pristup.

Međutim, to ne znači da je sada lakše, pogotovo kada nije jasno kome je lek najpotrebniji.

„To je gotovo nemoguća situacija, naročito je kada je vaša misija da uradite pravu stvar u pravom trenutku”, rekla je dr Valenski.    

Izvor: N1/CNN