Američki poslanik traži sankcije za mađarske kompanije

Мађарски премијер Виктор Орбан (EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA)

Američki poslanik pozvao je danas Bajdenovu administraciju da razmotri uvođenje sankcija nekim mađarskim kompanijama kako bi izvršila pritisak na Budimpeštu da pristane na embargo Evropske unije na rusku naftu.

Demokratski predstavnik Radža Krišnamurti je pismom pozvao državnog sekretara Entoni Blinkena da „razmotri sve mehanizme, uključujući sankcije” kako bi osigurao da Mađarska, članica EU i NATO-a, prihvati predloge.

EU nedeljama pokušava da postigne konsenzus o novom paketu sankcija kojim bi se postupno ukinuo uvoz ruske nafte do kraja 2022.

Mađarski premijer Viktor Orban prekinuo je pregovore i zapretio vetom na plan, tvrdeći da bi to uticalo razorno na mađarsku ekonomiju i dovelo do energetske krize.

Krišnamurti je u svom pismu Blinkenu napisao da bi embargo koji je predložila EU „značajno povećao finansijski pritisak na rusku ekonomiju i ratnu mašinu ruskog predsednika Putina”.

On je napisao da bi, ako Orban nastavi da odugovlači pregovore sa EU, Bajdenova administracija trebalo da razmotri primenu sankcija protiv kompanija u Mađarskoj koje nastavljaju da posluju sa ruskim izvoznicima nafte, navodi Beta.

Izvor: politika.rs