Američki zdravstveni zvaničnik veruje u dugoročne efekte vakcine

Šef programa američke vlade za brzi razvoj vakcine rekao je u nedelju da veruje da bi vakcina protiv Kovida 19 mogla da ima dugoročne efekte nakon distribucije.

Doktor Moncef Slaui rekao je za kablovsku mrežu CNN “da mora proći vreme pre nego što se to bude znalo sigurno”, ali da bi prema njegovom mišljenju delotvornost vakcine mogla da traje “mnogo, mnogo godina”, a da će starijim ljudima i drugim ranjivim kategorijama biti potrebna dodatna vakcina svake tri do pet godina.

Naglasio je da je memorija jedna od ključnih komponenti imunog sistema i da će njegov odgovor na koronavirus biti mnogo brži nakon vakcinacije.

Međutim, Slaui je rekao da nije poznato da li vakcinisane osobe mogu da prenesu virus na druge, čak i slučaju kada su same zaštićene od koronavirusa. Dodao je da bi moglo da bude nekih informacija o tom pitanju u februaru ili martu.

Slaui je naglasio da je zbog tih nepoznanica, važno da ljudi budu i dalje na oprezu i da preduzimaju mere da zaštite sebe i druge od Kovida 19. Takođe je ocenio da će se virus suzbiti jednom kada bude vakcinisano 70 do 80 odsto populacije.

U odvojenom intervjuu za televizijsku mrežu “CBS”, američki zvaničnik je rekao da planira da ove nedelje razgovara sa novoizabranim američkim predsednikom Džo Bajdenom o programu za razvoj vakcine pre planirane prve runde vakcinacije kasnije ovog meseca.

Bajden je prošle nedelje optužio Trampovu administraciju da nema detaljan plan za distribuciju vakcine. Međutim, Slaui je naveo da planovi postoje i da se nada da “će novi tranzicioni tim” razumeti da su stvari dobro isplanirane, a da se vlada oslanja na državne zdravstvene agencije da isporuče vakcinu.

U Sjedinjenim Državama se prethodnih dana beleži rekordan broj zaraženih i preminulih, koji premašuje 2.000 dnevno. Od Kovida 19 je u Americi preminulo više od 280.000 ljudi.

Zdravstveni radnici i štićenici domova za stare će prvi primiti vakcinu nakon što američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobri njenu hitnu upotrebu, što se očekuje za nedelju ili dve. Savetnici FDA će na sastanku u četvrtak, 10. decembra razmotriti zahtev Fajzera i Bajonteka da odobri hitnu upotrebu njihove vakcine.

Izvor: glas amerike