Amerika i EU traže oslobađanje Navaljnog, Zaharova odgovara: Bavite se svojim problemima

SAD traže od ruskih vlasti da odmah puste uhapšenog opozicionera i blogera Alekseja Navaljnog, poručio je sinoć američki državni sekretar Majk Pompeo.

„SAD snažno osuđuje rusku odluku da uhapse Alekseja Navaljnog. Vrlo smo zabrinuti da je njegovo pritvaranje poslednje u nizu pokušaja da se utišaju Navaljni i ostali opozicioni lideri, kao i nezavisni glasovi, koji su opasni za ruske vlasti”, navodi se u Pompeovom saopštenju, prenosi Tanjug.

Pompeo je dodao da „zahteva od ruske vlade da svim političkim partijama pruži fer uslove da se takmiče na izborima”.

„Aleksej Navaljni nije problem. Tražimo njegovo momentalno puštanje”, dodao je Pompeo.

I Džejk Saliven, budući savetnik za nacionalnu bezbednost budućeg američkog predsednika Džozefa Bajdena, poručio je da bi Rusija trebalo odmah da oslobodi Navaljnog.

„Navaljni bi trebalo odmah da bude oslobođen, a izvršioci nečuvenog napada na njega bi morali biti izvedeni pred lice pravde”, navodi se u Tviter objavi Salivena.

Kako prenosi Rojters, dodaje se da „napad Kremlja na život Navaljnog nije samo kršenje ljudskih prava već i uvreda za sve Ruse koji bi hteli da se čuje njihov glas”.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je stranim političarima koji kritikuju hapšenje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i traže njegovo oslobađanje, da poštuju međunarodno pravo i ruski zakon, i da se bave svojim problemima.

„Što se tiče Salivena (i drugih inostranih zvaničnika koji objavljuju unapred pripremljene komentare): poštujte međunarodno pravo, ne zadirite u nacionalno zakonodavstvo suverene države i bavite se problemima u svojoj zemlji”, napisala je Zaharova na Fejsbuku, a prenosi Sputnjik.

Na vest o hapšenju Navaljnog reagovali su i drugi svetski zvaničnici, uključujući predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, koji je ocenio da je hapšenje ruskog opozicionara nedopustivo i pozvao ruske vlasti da ga oslobode. Momentalno oslobađanje ruskog opozicionara zatražilo je i Ministarstvo spoljnih polsova Francuske. Takođe, lideri više zemalja članica EU poručili su ruskim vlastima da zahtevaju da odmah oslobode Navaljnog.

Navaljni, koji je tražen zbog kršenja uslova njegove suspendovane zatvorske kazne, uhapšen je sinoć prilikom sletanja na moskovski aerodrom Šeremetjevo, nakon povratka iz Berlina gde se lečio od navodnog trovanja, pretpostavlja se, nervnim agensom.

On je optužio Kremlj da stoji iza napada, međutim, ruski visoki zvaničnici su demantovali da stoje iza trovanja.

Izvor: politika.rs