Amerika obeležava 19. godišnjicu terorističkog napada u Njujorku

U SAD se danas obeležava 19. godišnjica od terorističkog napada u kome je stradalo skoro 3.000 ljudi u Njujorku, Virdžiniji i Pensilvaniji.

Tog 11. septembra 2001. godine 19 pripadnika terorističke organizacije Al Kaida su oteli četiri aviona od kojih su dva udarila u Svetski trgovinski centar na Menhetnu u Njujorku, po jedan u svaki soliter u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba solitera, takozvane Kule bliznakinje, srušila.

Treći avion je udario u Pentagon, glavno sedište Ministarstva odbrane SAD u Vašingtonu, a četvrti avion se srušio u ruralnom delu Pensilvanije 130 km istočno od Pitsburga nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Taj napad smatra se najsmrtonosnijim od napada na luku Perl Harbur u Drugom svetskom ratu i smatra se da je on promenio percepciju bezbednosti SAD i naterao tadašnjeg predsednika Džordža V. Buša da objavi rat terorizmu i napadne Avganistan, prenosi Tanjug.

Američke snage su uspele da zbace Talibane sa vlasti u Avganistanu, a potraga za vođom Al Kaide Osamom Bin Ladenom trajala je do 2011. godine kada su ga mornaričke foke pronašle u Pakistanu u ubile.

U toku današnjeg dana na sva tri mesta biće odata počast žrtvama tog napada.

Napadi 11. septembra su relativno najznačajniji događaj koji se do sada desio u 21. veku u smislu opštih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posledica koje su usledile u SAD i mnogim drugim delovima sveta.

Izvor: politika.rs