Amerika odobrila Fajzerovu vakcinu za hitnu upotrebu

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) izdala je dozvolu za hitnu primenu vakcine protiv kovida-19 američke farmaceutske kompanije Fajzer i nemačkog Bionteka.

U izveštaju Si-En-Ena se podseća da je ova vakcina pokazala efikasnost od 95 odsto, da će prve vakcinacije početi narednih dana, kao i da odrednica „za hitnu upotrebu” znači da se preparat može koristiti u hitnim situacijama, ali da još uvek nema potpuni atest i potpuno odobrenje nadležnih, za koje će kompanija Fajzer morati naknadno da podnese poseban zahtev FDA.

Pre početka masovnih vakcinacija, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Savetodavni odbor za prevenciju i imunizaciju SAD moraju da donesu preporuku za Fajzerov anti-kovid preparat, nakon čega CDC usvaja konačnu preporuku i daje zeleno svetlo za početak vakcinacije stanovništva, prenosi Tanjug.

Očekuje se da će vakcinisanje preokrenuti tok pandemije u SAD gde je do sada preminulo više od 295.000 kovid pacijenata.

„Ovo je je još jedan korak u nizu koraka koji vode ka završetku ove pandemije”, izjavio je Ameš Adalja sa odeljenja za zdravstvenu bezbednost Univerziteta „Džons Hopkins”.

Pored Velike Britanije, koja je prva odobrila primenu Fajzerove vakcine, zvanične dozvole za primenu Fajzerove vakcine izdate su još i u Meksiku, Bahreinu i Saudijskoj Arabiji.

Izvor: politika.rs