Amerika oslobodila meksičkog „kuma”

Bivši ministar odbrane Salvador Sijenfuego u SAD je optužen za šverc droge, ali je pušten zbog pritiska meksičke vlade

Trebalo je da to preraste u najveći obračun s narko-kartelima posle Čapovog pada, optužnica je detaljno opisivala pranje novca i šverc heroina, kokaina, marihuane i metanfetamina, njujorško tužilaštvo je bilo ubeđeno da ima neoborive dokaze, a onda je  odjednom odbacilo sve optužbe.

Bivši meksički general i nekadašnji ministar odbrane Salvador Sijenfuego uhapšen je prošlog meseca na aerodromu u Los Anđelesu zbog sumnje da je radio s meksičkim narko-kartelom H-2 i prebacivao drogu u SAD. Za američke tužioce, Sijenfuego je bio jedna od najjačih figura u meksičkom podzemlju, toliko jaka da je tamo važio za „kuma”. Ipak, posle pritiska iz Meksika, američke vlasti su odustale od optužnice, pustile Sijenfuega iz zatvora i vratile ga u domovinu, gde je slobodan čovek.

Kako piše „Los Anđeles tajms”, do obrta je došlo jer je meksička vlada zapretila da će isterati agente američke Agencije za suzbijanje narkotika (poznate kao DEA) iz Meksika ako Sijenfuego ne bude pušten. Tužioci u Bruklinu ističu da je bivši general sigurno bio povezan s narko-kartelom, ali da su odbacili slučaj jer je to bio zahtev Ministarstva pravde. Vašington nije želeo da ugrozi saradnju s meksičkim vlastima u ratu protiv narkotika. Zahvaljujući prekograničnoj razmeni informacija i činjenici da je DEA u Meksiku, već je zatvoreno više lidera narko-kartela. Među njima je i glavni „bos” Hoakin Guzman, zvani Čapo, koji se, kao osuđeni vođa najvećeg narko-klana „Sinaloa”, nalazi na odsluženju doživotne kazne zatvora u Americi.

Sijenfuego je uhapšen pod sumnjom da je kao ministar odbrane štitio H-2 i progonio konkurentske kartele. Otkako je lišen slobode, meksička vlada je protestovala što nije bila obaveštena o tome da se protiv njenog bivšeg zvaničnika vodila istraga u Americi. Tvrdila je da je Vašington podrio poverenje između dve zemlje i pogazio meksički suverenitet. Iz američkog Ministarstva pravde saopštili su da očekuju da će meksičke vlasti preuzeti slučaj i osuditi nekadašnjeg generala pošto će im biti uručeni i svi dokazi.

Iako iz kabineta predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora saopštavaju da će Meksiko istražiti da li je bivši general bio povezan s kartelima, kritičari ističu da će Sijenfuego gotovo sigurno ostati na slobodi.

Navodi se da Amerika upravo zato i nije meksičkim vlastima otkrivala da je on pod istragom, jer se pribojavala da će mu biti dojavljeno da ne prelazi granicu. Kako piše meksički dnevnik „Universal”, Lopez Obrador je ucenio Ameriku izbacivanjem agenata DEA jer je i sam bio pod veliki pritiskom vojske da nekadašnjeg generala vrati kući. List ocenjuje da je vojska ovim potvrdila da je njeno mesto daleko moćnije od onog koje joj pripada po ustavu u demokratskom uređenju.

Osim policije, u Meksiku je i vojska uključena u takozvani rat protiv droge. Sijenfuego se nalazio na čelu odbrane od 2012. do 2018, dok je predsednik bio Enrike Penja Nijeto. Veruje se da protiv bivšeg ministra nikad neće biti podignuta optužnica u domovini jer su američki dokazi prikupljani tako što je DEA presretala telefonske razgovore i poruke članova kartela, što verovatno neće biti prihvaćeno na meksičkim sudovima.

Hapšenje u Kaliforniji doživljeno je kao još jedna sramota za meksičke vlasti. Potvrđuje se sumnja da je korupcija široko rasprostranjena u tamošnjim institucijama. Optužba da je meksički ministar odbrane štitio jedan kartel i pokretao vojsku protiv drugih dolazi posle teških optužbi koje su se čule protiv Penje Nijeta na suđenju Čapu.

Svedoci su tada otkrili da je „Sinaloa” podmićivala i nekadašnjeg šefa države, što je on negirao. Meksičke vlasti nisu mogle da objasne ni kako im je Čapo dvaput bežao iz zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem. Posle trećeg hapšenja isporučen je Americi, gde je prošle godine osuđen na doživotnu robiju zbog šverca narkotika, pranja novca i ubistava.

Izvor: politika.,rs