Amerika uvela sankcije ruskim institutima koji su pravili vakcinu

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv pet ruskih naučno-istraživačkih instituta, uključujući i institut Ministarstva odbrane Rusije koji je učestvovao u razvoju vakcine protiv virusa korona, navodi se na sajtu Ministarstva trgovine SAD.

SAD sumnjaju da ruski instituti, koje su uvrstili na svoju „crnu listu”, „rade na hemijskom i biološkom oružju”, javio je Sputnjik.

Dokument Biroa za industriju i bezbednost pri Ministarstvu trgovine SAD objavljen je danas na sajtu Federalnog registra.

Konkretno, na sankcionom spisku našli su se 33. Centralni naučno-istraživački institut Ministarstva odbrane Rusije, 48. Centralni naučno-istraživački institut u Kirovu, 48. Centralni naučno-istraživački institut u Sergijevom Posadu, 48. Centralni naučno-istraživački institut u Jekaterinburgu i moskovski Državni Centralni naučno-istraživački institut za organsku hemiju i tehnologiju.

Podsetimo, Rusija je 11. avgusta prva na svetu registrovala vakcinu protiv virusa korona. Vakcinu su napravili centar „Gamalej“ i Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Sputnjik.

Izvor: politika.rs