Amerikanci obožavaju Faučija!

Lik doktora Entonija Faučija, epidemiologa (79), naučnog saradnika i člana kriznog štaba Bele kuće u borbi protiv koronavirusa ovih se dana u Americi može naći svuda – na majicama, šoljicama za kafu, pa i na krofnama, piše N1.

Ko je još donedavno mogao pomisliti da će ugledni epidemiolog s izraženim bruklinskim naglaskom, koji prestravljenoj naciji govori istinu na svakodnevnim konferencijama za novinare s Donaldom Trampom, prvim čovekom Amerike koji olako shvata ili ne shvata činjenice, postati novi američki junak?

Nik Semeraro, vlasnik radnje “Donuts Delite” iz grada Ročestera u saveznoj državi Njujork, jedan je od preduzetnika koji odaju počast ovom lekaru, istovremeno dobro zarađujući na “faučimaniji”.

U pratnji verenice i psa na zadnjem sedištu automobila, Toni Mastrangelo vozi čak tri sata da bi u Semerarovom dućanu kupio trenutno najpopularniju poslasticu u Americi – krofnu “Doc” u čijoj se sredini, umesto rupe nalazi jestivi papir s otisnutim likom dr Faučija.

Krofne sa Faučijevim likom
Krofne sa Faučijevim likom(Foto: Beta/AP)

Semeraro kaže da na taj način želi “odati počast” direktoru Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, čoveku i stručnjaku koji se, “usred haosa odmereno i smirenim glasom obraća Amerikancima na TV konferencijama za novinare” u kojima svakodnevno učestvuje s predsednikom Trampom.

“Nikada nisam upoznao nikoga kome se divi toliko ljudi. Dosad nisam čuo nijedan negativan komentar o tom čoveku”, kaže Semeraro, dodajući da je morao otvoriti nove telefonske linije kako bi se uspeo da nosi sa brojnim narudžbama.

Faučijevo lice pojavljuje se i na majicama sa sloganom “U Faučija vjerujemo”, što  referiše na nacionalni moto Sjedinjenih Američkih Država koji glasi “U Boga verujemo”.

Naći ćete ga i na šoljicama za kafu uz poruku “Ostanite smireni i perite ruke”, što je slogan “Keep Calm and Carry On”, koji se pojavio 1939. na motivacionom plakatu britanske vlade, nekoliko mjeseci pre početka Drugog svetskog rata, a svrha mu je bila podići moral britanske javnosti kojoj su pretili masovni avio napadi na velike gradove.

Ali, to nije sve. Amerikanci mogu kupiti čarape i sveće s Faučijevim likom. Na svećama popularni lekar ima areolu.

Online trgovina “Etsy”, koja proizvodi rukotvorine nudi više od 3.000 predmeta posvećenih smirenom doktoru.

“Klub obožavatelja dr Entonija Faučija” na Fejsbuku za sada broji više od 79.000 članova, a na Tviteru ima više od 21.000 sledbenika.

Postoji i retro video igra koja se zove “Faučijeva osveta”, a u njoj je doktor prikazan kao glavni lik koji laserima, koji mu sevaju iz očiju, uništava “ljubičaste koronaviruse”.

No ni tu nije kraj Faučijevoj popularnosti. U Vašingtonu se u jednom restoranu prodaje gotov koktel u kesici  sa slamkom, koji se može preuzeti lično ili se može dostaviti. Naziv mu je “Fauci Pouchy” (Fauči u vrećici), a sastoji se od votke, limunade, narovog soka i soka grejpa.

“Kokteli se prodaju kao ludi”, kaže Rohit Malhotra, izumitelj koktela. “Rekord nam je 300 prodatih koktela u jednome danu”, pohvalio se.

Razum i nauka

Vjerovatno niko nije očekivao da će ovaj smireni čovek koji se prvi put istakao osamdesetih godina prošlog veka u vreme krize AIDS-a, postati istinska pop ikona.

Zbog čestih pojavljivanja pred Belom kućom “utkao se u svačiju svest”, smatra Robert Tompson, stručnjak za televiziju i pop kulturu sa Univerziteta “Syracuse” u Njujorku.

Fauči je sveprisutan na društvenim mrežama. Svojim hrapavim glasom daje intervjue uživo na Snapchat-u, na Instagramu odgovara na pitanja košarkaške zvezde Stivena Kurija, a na Jutjubu razgovara s Trevorom Noom u njegovom kasnonoćnom humorističkom šou.

Mnogi Amerikanci vole Faučija zbog direktnog i jednostavnog načina na koji svetu pogođenom pandemijom koronavirusa pojašnjava činjenice.

Često je u teškom položaju jer na suptilan način mora ispravljati ono što izgovori često ljutiti predsednik Tramp koji obično stoji pored njega.

Fauči i Tramp
Fauči i Tramp(Foto: Beta/AP)

“U ovakvim kriznim trenucima, Amerikancima trebaju junaci”, kaže Džulijan Zelizer, profesorka istorije na Univerzitetu Prinston.

“I u ovome teškom političkom okruženju, Fauči insistira na tome da se govori istina, čak i uz besnog  predsednika države koji stoji pored njega”, kaže Zelizer.

Tompson kaže da Fauči “govori naučno i razumno”.

Između ljubavi i mržnje

Ali, ugledni je epidemiolog stekao brojne neprijatelje među američkim konzervativcima jer neprestano ispravlja Trampa.

Meta je uvreda na društvenim mrežama, zbog čega je vlada njemu i članovima porodice pojačala bezbednosne mere.

I Tramp je podelio haštag #FireFauci (#OtpustitiFaučija), ali nedugo zatim je izjavio da u njega ima veliko poverenje te ga je nazvao “fantastičnim momkom”.

Usred izraza ljubavi i mržnje, dr Fauči ostaje nepokolebljiv i čvrst.

Na novinarsko pitanje o pokretanju peticije čiji je cilj proglasiti ga najseksepilnijim muškarcem za 2020. godinu po izboru časopisa People, dobrodržeći lekar odgovara: “Kad mi tako nešto pokažu u mojim godinama, kažem im: A gde ste bili kad sam imao 30?”

Za sad je peticiju potpisalo više od 18.000 ljudi.

Izvor: vijesti.me