Analena Berbok: Evropska budućnost Zapadnog Balkana je nemački prioritet

Evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana je glavni nemački priroritet, poručila je u Sarajevu šefica diplomatije Nemačke Analena Berbok.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok je, nakon sastanka s ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković, naglasila da su demokratski i fer izbori bitni za svaku zemlju i da želi da integritet izbora u Bosni i Hercegovini bude pojačan, prenosi Kliks.Analena Berbok u SarajevuAnalena Berbok u Sarajevu

“Važno je da se izbori održe u planiranom terminu u oktobru”, naglasila je Berbokova koja u okviru dvodnevne posete Zapadnom Balkanu danas i sutra boravi u Sarajevu, Prištini i Beogradu, a zatim odlazi u Moldaviju.

Ona je u Sarajevu istakla da nije mogla očekivati da će na ovaj put poći u vreme kad je ugrožena egzistencijalna bezbednost.

“Evropa je suočena s katastrofom rata. Verujem da se mnogi, kad gledaju slike Kijeva i Marijupolja, sećaju slika iz devedesetih, te slike su snažno obeležile i moju generaciju”, rekla je Analena Berbok.

Dodala je i da je Nemačka prvi put uvela specijalnog izaslanika za zemlje Zapadnog Balkana.

“Veoma sam srećna da je baš Manuel Sarazin postao specijalni izaslanik, ovde je on valjda poznatiji od mene. Njegovo imenovanje je samo početak onoga što planiramo. Pitaju se zašto poseta Balkanu u vreme rata u Ukrajini, ja baš kažem – upravo sada”, naglasila je Berbokova.

Turković: Sa Berbokovom otvoreno o situaciji u BiH 

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković je nakon sastanka sa nemačkom koleginicom poručila da eskalacija u Ukrajini i posledice koje je ta kriza izazvala u Evropi samo dodatno usložnjavaju situaciju u BiH i uputila poziv na hitan prekid vatre i nasilja.Pres-konferencija Analene Berbok i Bisere TurkovićPres-konferencija Analene Berbok i Bisere Turković

“Glavni grad Bosne i Hercegovine, ali i svi gradovi i građani BiH, najbolje znaju šta donose agresija i rat. Naša srca su na strani onih koji se bore za slobodu, demokratiju i evropske vrednosti. Tako je danas, tako će biti i sutra”, rekla je Turkovićeva.

Naglasila je da je sa Analenom Berbok vrlo otvoreno razgovarala o situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu.

“Nemačko prisustvo je konstruktivno i neophodno i doprinosi stabilnosti i prosperitetu. Bezbednosna i politička pretnja u BiH, koja je izazvana secesionističkim aktivnostima Narodne skupštine RS i zaključcima kojima se podrivaju državne institucije i Dejtonski mirovni sporazum, još uvek nije otklonjena”, saopštila je Turkovićeva.

Poručila je da je neophodno odmah zaustaviti “sve retrogradne procese u BiH”, onemogućiti sprovođenje zaključaka Narodne skupštine RS, što bi onda, kako kaže, otvorilo vrata pokretanju reformskih procesa, usvajanju budžeta, ispunjavanju uslova za EU.

Tokom razgovora one su se dotakle i zahteva koji je BiH poslala u Brisel, u kojem se traži razmatranje i dodeljivanje statusa kandidata u skraćenom postupku i određivanje datuma početka pregovora.

“Ohrabreni smo nedavnim izjavama kancelara Olafa Šolca, koji je rekao da se pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ozbiljno razmatra”, zaključila je Turkovićeva.

Ministarka je nemačkoj koleginici uručila zahtev kojim se traži ubrzani status kandidata i datum početka pregovora sa članstvo BiH u Evropskoj uniji, ističući poseban značaj i priliku da EU prihvatanjem ovog zahteva snažno doprinese miru, stabilizaciji i prosperitetu BiH, regionu i celoj Evropi, prenosi Kliks.

Inače, službeni zahtev, koji je 2. marta potpisan i poslat u Brisel, poslat je i čelnicima EU, kao i šefovima diplomatija država članica.

Anabela Berbok se sastala i sa članovima Predsedništva BiH.

Izvor: rts.rs