Angela Merkel: Dolazi godina nade

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručuje da 2021. godina donosi veliku nadu i zahvaljuje građanima za „istorijski napor” u borbi protiv epidemije, prenosi Dojče vele (DW).

„Ovi dani i sedmice, i tu nema šta da se ulepšava, su teška vremena za našu zemlju. I tako će ostati još duže vreme”, kaže kancelarka Angela Merkel u svom verovatno poslednjem novogodišnjem obraćanju građanima koje se tradicionalno emituje na javnom servisu poslednje večeri u godini.

Kancelarka dodaje da je za ljude koji tuguju za najbližima ili sami osećaju posledice virusa gorak osećaj kada „neki nepopravljivi negiraju postojanje virusa”.

„Teorije zavere nisu samo neistinite i opasne, one su cinične i surove prema ovim ljudima”, kaže Merkel u govoru čiji se tekst ranije dostavlja medijima.

Merkel kaže da je 2020. bila godina u kojoj su „mnogi prevazilazili sebe, a nisu to oglašavali na sva zvona, poput lekara i medicinskih sestara u bolnicama i staračkim domovima ili vojnika koji pomažu u prevazilaženju pandemije, prodavaca, vozača, poštara, vaspitačica, nastavnika i policajaca”.

Početak vakcinacije je, kako kaže, nada na licima.

„To su lica prvih vakcinisanih, najstarijih i njihovih negovatelja i negovateljica i medicinskog osoblja”, navodi Merkel i dodaje da će se vakcinisati kada dođe na red.

Kako je Merkel odavno najavila političku penziju posle izbora na jesen 2021, ovaj njen 16. novogodišnji govor je verovatno i poslednji.

„Nikada u poslednjih 15 godina nije nam svima zajedno ovako teško pala stara godina a uprkos brizi i skepsi, nikada nismo sa toliko nade gledali u novu godinu”, poručuje nemačka kancelarka, navodi DW, prenosi Beta.

Izvor: politika.rs