Angela Merkel primila prvu dozu vakcine Astrazeneka

Nemačka kancelarka Angela Merkel primila je danas prvu dozu antikovid vakcine englesko-švedske laboratorije Astrazeneka, objavio je je portparol nemačke vlade.

“Zadovoljna sam što sam primila danas prvu dozu vakcine Astrazeneka”, rekla je nemačka kancelarka u tviter poruci koju je preneo portparol vlade Štefen Zajbert.On je uz njenu izjavu objavio i potvrdu o primljenoj vakcini.

“Zahvaljujem se svima koji učestvuju u ovoj vakcinaciji i svima koji se vakcinišu”, dodala je u toj tviter poruci Merkel koja smatra da je “vakcinisanje ključ za izlazak iz pandemije”.

Šezdesetšestogodišnja kancelarka spada u starosnu kategoriju koja može da se vakciniše preparatom Astrazeneke. Ta antikovid vakcina, čija upotreba je na kratko bila prekinuta sredinom marta, ograničena je u Nemačkoj za starije od 60 godina zbog retkih pojava trombova kako je zabeleženo u Evropi.

Do 2. aprila bila su 43 slučaja tromboze u Nemačkoj posle vakcinacije Astrazenekom. U 35 slučajeva radi se o ženama starim izmedju 20 i 63 godine, a osam osoba je umrlo.

I ministar finansija i kandidat socijaldemokrata za kancelara na izborima 26. septembra Olaf Šolc danas će dobiti dozu Astrazeneke.

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer takodje je dobio prvu dozu ove vakcine početkom meseca.

Oko 15,3 miliona ljudi u Nemačkoj je do danas primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida-19.

Izvor: politika.rs