Angela Merkel prvi put posetila Aušvic

“Borba protiv antisemitizma i svih oblika mržnje prioritet je moje vlade”

Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u petak u nacistički logor Auschwitz, simbol holokausta, i prvi put prošla kroz vrata logora iznad kojih stoji zlokobna nacistička krilatica “Arbeit macht frei” (rad oslobađa).

S njom u pratnji bio je poljski premijer Mateusz Morawiecki i preživeli iz logora, 87-godišnji Stanislaw Bartnikowski te predstavnici jevrejske zajednice.

Poseta kancelarke, prva nekog nemačkog šefa vlade od 1995., dolazi u trenutku kad Evropu pogađa novi talas antisemitizma.

Uoči dolaska u Oświęcim, koji su nemački okupatori u Poljskoj preimenovali u Auschwitz, kancelarka Merkel najavila je dodelu 60 miliona evra u svrhu održavanja Auschwitz-Birkenau, tog mesta zločina i sećanja na likvidaciju 1,1 milion ljudi među kojima je između 1940. i 1945. ubijeno čak milion Jevreja.

Merkel je zajedno s Morawieckim podno Zida smrti, gde je streljano na hiljade zatočenika, položila venac, a potom su odali počast žrtvama minutom ćutanja.

Posetiće i Birkenau, tri kilometra od glavnog logora, gde su deportirani bili “selekcionisani” te su najmlađi, najstariji i najslabiji smesta slani u smrt.

Merkel je uoči posete potvrdila da je “borba protiv antisemitizma i svih oblika mržnje” jedan od prioriteta njeine vlade.

Takođe je istaka “odlučnost vlasti da učine sve kako bi jevrejska zajednica u Nemačkoj procvala”.

Izvor: Jutarnji.hr