Ankara i Atina najavili rivalske vojne vežbe u istočnom Sredozemlju

Turski mediji su napisali da je turska najava vojne vežbe odgovor Atini koja je takođe najavila da će od 25. do 27. avgusta imati vojnu vežbu u istoj zoni.

Turska i Grčka objavile su da imaju odvojene vojne vežbe u istočnom Sredozemlju gde su porasle tenzije između te dve zemlje, obe članice NATO, oko istraživanja nalazišta gasa i nafte.

Šef nemačke diplomatije treba da dođe sutra u region u nastojanju da smiri situaciju.

Turski ministar odbrane objavio je da će sutra biti održane vojne vežbe uz učešće turskih i savezničkih brodova južno od ostrva Krita, prenosi Beta.

On je ovo najavio neposredno posle današnje najave Grčke da će izvesti vežbu pomorskih i vazdušnih snaga na području istočnog Sredozemlja gde Turska istražuje naftu i gas. Grčke vlasti saopštile su da će vojne vežbe početi sutra jugoistočno od grčkog ostrva Krit i biće završene u četvrtak.

Turski mediji su napisali da je turska najava vojne vežbe odgovor Atini koja je danas takođe najavila da će od 25. do 27. avgusta imati vojnu vežbu u istoj zoni.

Strahujući da će biti isključena iz podele ogromnih rezervi prirodnog gasa u regionu istočnog Sredozemlja Ankara je 10. avgusta rasporedila ratne brodove u zoni na koju prava polaže Grčka izazivajući porast tenzija sa Atinom i zabrinutost Evrope.

Turska, koja je nedavno u pratnji ratnih brodova uputila brod za istraživanje nafte i gasa u tom području saopštila je juče da će se istraživanje nastaviti do 27. avgusta.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je optužio Grčku da zbog najavljenih manevara ugrožava brodove koji se nalaze u tom regionu.

„Grčka nema to pravo”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari, u osvrtu na najavu Atine o vojnoj vežbi.

„Sada će Grčka biti odgovorna za najmanju brigu koja bi mogla da se izazove u regionu. Turska neće napraviti nijedan korak nazad”, rekao je Erdogan.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas, čija zemlja je aktuelni predsedavajući Evropske unije, sutra treba da poseti Atinu i zatim Ankaru da bi umirio tenzije. Turska jednostrana istraživanja za nalazištima nafte izazvala su regionalnu krizu.

Turska vlada osporava tvrdnju Grčke da ima ekskluzivna prava u vodama u kojima se nalazi istraživački brod.

Izvor: politika.rs