Antimalarik se dovodi u vezu sa povećanjem smrtnih ishoda od koronavirusa

Lek za malariju hidroksihlorokin, koji u prevenciji koronavirusa koristi američki predsednik Donald Tramp, dovodi se u vezu s povećanjem smrtnih ishoda od koronavirusa, tvrdi se u studiji stručnjaka objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet, prenosi HINA.

U istraživanju su se koristili podaci iz 671 bolnice i obuhvaćeno je više od 96.000 ljudi hospitalizovanih zbog COVID-19 na šest kontinenata. 

Hidroksihlorokin i njemu srodni lek hlorokin, uzimalo je s ili bez antibiotika makrolida 14.888 pacijenata, dok 81.144 pacijenata nije uzimalo ništa od toga, nakon čega je studija pokazala da su pacijenti koji su uzimali spomenute antimalarike bili pod povećanim rizikom od smrti u odnosu na drugu grupu. 

Stručnjaci smatraju da se spomenuti lekovi ne bi trebali koristiti u lečenju COVID-19 sve dok ne dođu rezultati kliničkih ispitivanja koji bi potvrdili sigurnost i učinkovitost tih lekova kod pacijenata obolelih od novog koronavirusa, prenosi HINA. 

Potražnja za hidroksihlorokinom jako je porasla nakon što je Tramp hvalio taj antimalarik kao mogući lek protiv koronavirusa početkom aprila.

Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) je za hidroksihlorokin izdala upozorenje. 

U četvrtak je agencija Rojters javila da će britanski zdravstveni radnici učestvovati u međunarodnom istraživanju koje pokušava ustanoviti mogu li dva antimalarika, uključujući hidroksihlorokin koji je rekao da uzima Donald Tramp, biti prevencija protiv koronavirusa., piše HINA.

U istraživanju “COPCOV” učestvovaće više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Evrope, Afrike, Azije i Južne Amerike. 

Istraživanje, pod vodstvom Univerziteta u Oksfordu, a u saradnji s istraživačkim centrom za tropsku medicinu (MORU) iz Bangkoka, započeće u četvrtak u bolnicama u Brajtonu i Oksfordu. 

“Zbilja ne znamo jesu li klorokin ili hidroksihlorokin blagotvorni ili štetni protiv COVID-19”, rekao je profesor sa Univerziteta u Oksfordu, Nikolas Vajt koji je jedan od voditelja istraživanja i član MORU-a.

“Najbolji način da saznamo jesi li efikasni u prevenciji COVID-19 su klinička ispitivanja”, dodao je on. 

Istraživački tim koji sprovodi istraživanje “COPCOV” navodi da laboratorijski dokazi pokazuju da bi antimalarici mogli biti efikasni u prevenciji ili lečenju COVID-19, ali za sada nema konačnog zaključka.

Izvor: Vijesti.me