Antivladini protesti u Bejrutu posle eksplozije

Nakon snažnih eksplozija koje su pogodile Bejrut i odnele živote najmanje 137 osoba usledili su protesti protiv vlade na ulicama libanske prestolnice na kojima su se demonstranti sukobili sa sigurnosnim snagama.

Demonstranti su se okupili u blizini parlamenta gde su policajci tokom protesta u više navrata bacili suzavac među njih, prenosi BBC.

Incidenti su izbili uoči velikih antivladinih demonstracija zakazanih za subotu.

Nezadovoljne građane glavnog grada naljutila je činjenica da je teške eksplozije prouzrokovalo gotovo tri hiljade amonijevog nitrata koji je nesigurno skladišten šest godina.

Mnogi u Libanu kažu kako je vladina nepažnja dovela do eksplozija u Bejrutu u kojima je poginulo najmanje 137 ljudi, a ranjeno oko 5.000. Eksplozije su uništile čitave četvrti u glavnom gradu, a brojne kuće i preduzeća sada su ruševine.

Još uvek se traga za desetinama ljudi za koje se veruje da su ostali zaglavljeni u ruševinama.

Libanska državna novinska agencija javila je da je 16 osoba privedeno u okviru istrage koju je ove sedmice najavila vlada.

Nakon katastrofe, dva zvaničnika su podnijela ostavke, zastupnik Marvan Hamade i libanski ambasador u Jordanu Trejsi Čamon. Ambasador je rekao da je katastrofa koja se desila u Bejrutu pokazala potrebu za promenom vodstva države.

Stanovnici Bejruta iskalili su u četvrtak gnev prema liderima tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Uzvikujući “Revolucija!”, oni su se okupili oko Makrona, koji je obećao da će vršiti pritisak na političare da provedu reforme.

Izvor: slobodnaevropa.org