Antivladini protesti u Bugarskoj

U Sofiji i drugim gradovima širom Bugarske, deveti dan zaredom, održavaju se protesti protiv vlade i generalnog tužioca.

Učesnici protesta u Sofiji počeli su da se okupljaju ispred zgrade predsedništva u ranim popodnevnim časovima, iako je zvaničan početak protesta zakazan za 17 časova. Na licu mesta nalaze se jake policijske snage, prenosi BTA. Ranije danas, zamenik šefa policije u Sofiji Anton Zlatanov rekao je da je osam osoba zadržano u pritvoru 16. jula, pre i nakon antivladinih protesta u prestonici Bugarske.

Zlatanov je rekao da je droga pronađena kod dvojice privedenih, a kod šest osoba su nađeni noževi, suzavac i pirotehnička sredstva. Regionalni sud u Sofiji danas je, takođe, odredio kauciju četvorici madića, koji su uhapšeni i optuženi jer su gađali policajce flašama i metalnim limenkama i bacali ih na zgradu Narodne skupštine tokom antivladnih protesta 14. jula.

Bugarski premijer Bojko Borisov u sredu je zatražio od ministara finansija, ekonomije i unutrašnjih poslova da podnesu ostavke zbog protesta održanih širom zemlje protiv korupcije.

Izvor: tanjug