Arapska liga: Nada u Bajdena i mogućnost pregovaračkih procesa za Palestince

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt izrazio je nadu da će administracija novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena izmeniti politiku njegovog prethodnika Donalda Trampa i pokrenuti pregovarački proces kako bi Palestinci dobili nezavisnost.

Gejt je sinoć u Savjetu bezbednosti UN rekao da je rešenje po modelu dve države decenijskog izraelsko palestinskog sukoba “marganalizovao glavni posrednik u mirovnom procesu”, aludirajući na SAD.

On je ocenio da je to ohrabrilo Vladu Izraela da ubrza širenje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijima i da preti “opasnim i destruktivnim koracima kao što je okupacija” tih teritorija.

Šef Arapske lige sa 22 zemlje članice je aludirao i na Iran ne pominjući ime te zemlje, rekavši da se “neke regionalne sile mešaju u arapske poslove u regionu nepovoljnim uticajem na bezbednost medjunarodnih pomorskih navigacionih ruta” ključnih za medjunarodnu trgovinu, misleći na plovidbu u Persijskom zalivu.

“Postalo je očito da to mešanje podstiče postojeće konflikte i još više ih komplikuje”, rekao je Gejt ne pominjući otvoreno podršku Irana predsedniku Sirije, šiitskim pobunjenicima u Jemenu i palestinskom Hamasu koji kontroliše Gazu.

On smatra da su zbog pandemije kovida-19 i nastavka sukoba narodi u regionu u teškoj situaciji i pomenuo rat u Siriji koji traje deset godina, višegodišnji rat u Jemenu i podele u Libiji.

Gejt je rekao da se Arapska liga raduje novoj američkoj adminstraciji koja će ispraviti politiku, procese koji nisu korisni i baviti se “plodonosnim političkim procesima uz podršku uticajnim i regionalnim i medjunarodnim stranama”.

To će uliti novu nadu Palestincima da će medjunarodna zajednica stajati uz njih u nastojanju da postignu slobodu i nezavisnost, zaključio je generalni sekretar Arapske lige.

Izvor: Vijesti.me