Arheolozi došli do novih saznanja o Nazaretu iz doba Isusa

Nedavna arheološka otkrića na tlu Izraela pružila su nova saznanja o Nazaretu iz doba kada je, kako se prema hrišćanskoj tradiciji smatra, u tom gradu odrastao Isus Hrist.

Ova istraživanja su dodatno rasvetlila pojedinosti o verskom i političkom okruženju koje je obeležilo Isusovo odrastanje i uticalo na njegova gledišta.
Londonski “Indipendent” navodi da je Nazaret zapravo bio znatno veće naselje nego što se do sada verovalo, a njegovi stanovnici – kojih je, kako tvrde britanski istraživači, bilo i do 1.000 – pridržavali su se veoma konzervativnih verskih shvatanja i bili veoma nenaklonjeni Rimu.
Arheolozi su došli do saznanja da su Jevreji u tadašnjem Nazaretu koristili isključivo predmete koje su smatrali čistim u obrednom smislu, poput keramičkih.

Takođe iz verskih razloga, strogo su poštovali zabranu korišćenja ljudskog izmeta za đubrenje zemljišta.
Poređenja radi, ovakva pravila nisu važila u obližnjem Sepforisu, gde se život odvijao pod jakim uticajem grčke i rimske kulture, što su Nazarećani smatrali opasnim.

Zahvaljujući ovim arheološkim istraživanjima, najvećim ikada sprovedenim u tom području, došlo se i do podatka da su sredinom prvog veka nove ere pobunjenici ispod Nazareta izgradili široku mrežu podzemnih skrovišta i tunela koju su koristili u akcijama protiv rimske vlasti.

“Naše novo istraživanje je preobrazilo arheološko poznavanje Nazareta iz rimskog doba”, istakao je rukovodilac projekta, Ken Dark sa univerziteta u Redingu.

Izvor: restartmagazin.rs/tanjug