Asanž preskočio ročište o izručenju SAD, sledeće krajem jula

Britanska sutkinja je danas rekla da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž mora da prisustvuje sledećem pripremnom ročištu procesa o svom izručenju SAD, osim ako ne dostavi medicinske dokaze koji bi opravdali njegovo odsustvo.

Asanžovi advokati su rekli da iz zdravstvenih razloga on danas nije mogao da video-vezom iz zatvora učestvuje na ročištu.

Okružna sutkinja Vanesa Baraitser zakazala je naredno pripremno ročište za 27. jul.

48-godišnji Australijanac je optužen u SAD u 18 tačaka zbog objavljivanja tajnih državnih dokumenata. Tužioci ga terete za kovanje zavere sa američkom vojno-obaveštajnom analitičarkom Čelsi Mening, dok je bila muškog pola (Bredli Mening), da bi provalili lozinku i upali u kompjuterski sistem Pentagona, preuzeli i objavili tajne diplomatske depeše i vojne dosijee o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Prošle nedelje je Ministarstvo pravde SAD proširilo otpužnicu protiv Asanža u kojoj se navodi da je bio u zaveri s pripadnicima hakerske grupe i da je nastojao da regrutuje i druge hakere koji bi njegovom Vikiliksu dostavljali poverljive informacije.

Asanž je uhapšen prošle godine kada je napustio zgradu Ambasade Ekvadora u Londonu, koja mu je pružala utočište da bi izbegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbi za silovanje i seksualni napad. On sada u londonskom zatvoru Belmarš čeka glavni pretres suđenja o izručenju, koji je trebalo da bude u maju, ali je zbog pandemije odložen za 7. septembar.

Izvor: vijesti.me/beta.rs