Astronauti se vratili sa Međunarodne svemirske stanice u kapsuli Spejs iksa

Američki astronauti Dag Harli i Bob Benken, koji su leteli do Međunarodne svemirske stanice u Spejs iksovoj Dragon kapsuli, sleteli su u nedelju u more nedaleko od obale Floride.

Harli i Benken su se na zemlju spustili u kapsuli koju su juče odvojili od Međunarodne svemirske stanice, prenosi Tanjug.

Ovo je prvi američki let sa posadom sa domaćeg tla u poslednjih devet godina. Uspešno sletanje bio je poslednji ključni test da li svemirska letelica milijardera Ilona Maska, osnivača kompanije Spejs iks, može da šalje astronaute u orbitu i nazad.

Američka svemirska agencija (NASA) i njen komercijalni partner Spejs iks, odlučili su da kapsula sleti što dalje od uragana Isajasa, koji se kreće ka istočnoj obali Floride. Zbog toga je za sletanje izabran Meksički zaliv, odnosno zapadna obala te savezne države.

Poslednji put je na ovaj način sletela Apolo letelica, spustivši se u Pacifik posle susreta sa sovjetskim Sojuzom u svemiru pre 45 godina.

Astronauti su na svemirsku stanicu stigli krajem maja. Njihovo uzletanje u Falkon 9 raketi kompanije Spejs Iks označilo je početak nove ere putovanja u svemir, piše Si-En-En.

NASA je odlučila da više ne poseduje i upravlja opremom za transport posade u niskoj orbiti Zemlje, već da tu uslugu kupuje od komercijalnih partnera.

Kalifornijska kompanija Spejs iks je prva koja je pružila takve usluge, a većinu njihove tehnologije, uključujući i Falkon 9 raketu, moguće je koristiti više puta. Taj pristup značajno je smanjio cenu putovanja u svemir, kaže Džim Brajdenstin, zvaničnik NASA.

Izvor: politika.rs