Atina obavijena gustim dimom, evakuacija opština istočne Atike

Dramatična noć u severnim predgrađima Atine i oblasti istočne Atike! Požar koji bukti od juče popodne i dalje nije pod kontrolom. Uništio je stotine hektara i desetine kuća u delu grada 17 kilometara od centra, tri kilometra od Olimpijskog sela u Varibobiju, Aharnesu…

Od jutros situacija je i dalje dramatična iako su vatrogasne ekipe gasile požar cele noći! Atina je u gustom oblaku dima, Nacionalna opservatorija uputila je apel građanima da ne izlaze, zatvore sve prozore jer je stanje atmosfere kritično i opasno po zdravlje. Od jutros u ugroženom području je i premijer Kirijakos Micotakis sa članovima štaba civilne zaštite kako bi se sagledala situacija i stanovnicima koji su ostali na ulici hitno pružila pomoć.

Slika je dramatična. Požar, koji je zahvatio  kuće u opštini Varibobi sa jedne strane magistrale Atina- Lamija, u  toku noći proširio se i na četiri susedne opštine. Stanovnci su evakuisani, vatra je uništila centalni trg Varibobija, izgorele su kuće, industrijska postrojenja, borove šume koje okružuju ovaj deo Atine.

Evakuisan je dečiji kamp „Srećno selo”, saobraćaj na delu nacionalnog puta prema Lamiji je satima u prekidu.

Od juče popodne kada je vatra iznenda buknula zbog visokih temperatura, u Atini je bilo 44 stepena Celzijusa. Vatrogasci, policija i dobrovoljci idu od kuće do kuće proveravajući da li su svi posle SOS saopštenja o opasnosti napustili domove.

Sva raspoloživa tehnika, vatrogasna vozila, helikopteri i avioni su na terenu.  Sudeći prema dramatičnim pozivima predsednika opštine stanje je zabrinjavajuće, vatra izbija u novim delovima predgrađa, približila se gusto naseljenom delu opštine, privatnim kućama sa druge strane magistrale.

„Nek nas Bog blagoslovi”, poručio je u televizijskom uključenju Spiros Bretos gradonačelnik susedne opštine Aharnes koja takođe gori.

Tokom prošle noći upućen je još jedan SOS poziv građanima da napuste domove u susednim opštinama ali i u olimpijskom selu.  

Zamenik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardaljas je na hitnom sastanku sa svim strukturama civilne zaštite saopštio da je požar ogromne jačine, da je obuhvatio tri područja, da su na terenu 520 vatrogasnih vozila, da pomaže vojska, specijalne jedinice policije sa svojim vozilima i ljudstvom.

Požar velikih razmera bukti i na Eviji, na Rodosu, ponovo na Peloponezu. Materijalna šeteta je ogromna! Na Eviji oko Mantude gore kuće, šume… Vatreni front je 10 kilometara, vatrogasne brigade ne uspevaju da gase jer se vatra neprekidno pojavljuje na drugim pozicijama.

Izvor: politika.rs