Australijski mediji: Novak je pobedio

Australijski mediji gotovo jednoglasno konstatuju da je Novak Đoković, najbolji teniser sveta, dobio sudsku bitku nakon što je savezni sudija Entoni Keli odlučio da se Đoković „u roku od 30 minuta pusti iz pritvora” i da mu se ne ukida ulazna viza.

Uticajni nacionalni australijski kanal 9 Njuz, mreža devet informativnih kanala, preneo je reči ministra za imigraciju Aleksa Houka koji je neposredno nakon odluke sudije Kelija izjavio da ipak „još uvek razmatra mogućnost da Novaku poništi vizu”.

Istovremeno, lokalni mediji prenose da su obožavaoci Novaka Đokovića slavili na ulicama Melburna nakon što je sud odbio da presudi da se srpskom teniseru ukine viza.

Međutim, savetnik Komonvelta Kristofer Tran potvrdio je navode 9 Njuza je da ministar za imigraciju i državljanstvo i dalje može da iskoristi svoja „posebna ovlašćenja i ukine vizu Đokoviću bez obzira na današnji sudski epilog”.

„Saznao sam iz pouzdanih izvora i naloženo mi je da obavestim sud da će ministar za imigraciju, državljanstvo i multikulturalna pitanja razmotriti da li da iskoristi svoja lična ovlašćenja u skladu sa članom 133 C” (i poništi vizu Novaku Đokoviću)”, rekao je gospodin Tran.

Nakon odluke saveznog sudije Keli danas odlučio da se Đoković „u roku od 30 minuta pusti iz pritvora” i da mu se ne ukida ulazna ministra za imigraciju Aleks Houk je izjavio da „još uvek razmatra mogućnost da Novaku poništi vizu.

Hok, kako prenosi mediji do večeras morati da donese odluku o tome da li će poštovati ili ne odluku saveznog suda..

Ukoliko bi se to dogodilo, Đokoviću bi bio zabranjen ulazak u Australiju na tri godine.

U međuvremenu, kanal 7 njuz objavljuje na svom Tviter nalogu da je ispred kancelarije Novakovog advokatskog tima raspoređen veliki broj policajaca.

U komentarima na objavu 7 Njuza, veliki broj građana Australije ocenjuje da je ponašanje vlasti nedopustivo i „apsolutno tiransko, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs