Austrija dobila novog kancelara – Šalenberg položio zakletvu

Aleksander Šalenberg položio je danas zakletvu pred predsednikom Aleksandrom Van der Belenom čime je postao novi kancelar Austrije.

Šalenberg je na mestu kancelara zamenio Sebastijana Kurca, koji je pod pritiskom zbog istrage tužilaštva za privredni kriminal i korupciju podneo ostavku i predložio dosadašnjeg šefa diplomatije za novog kancelara.

Novi kancelar je u vladu ušao kao nestranački član, iako je blizak dojučerašnjem kancelaru Kurcu, javlja Tanjug.

Šalenberga će na mestu ministra spoljnih poslova zameniti Mihael Linhart, koji je poput svog prethodnika karijerni diplomata.

Linhart je rođen u Ankari, a od avgusta 2018. ambasador je Austrije u Francuskoj.

Šalenberg najavio tesnu saradnju sa bivšim kancelarom

BEČ – Novoimenovani kancelar Austrije Aleksandar Šalenberg izjavio je danas, posle polaganja zakletve, da će tesno sarađivati sa bivšim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

„Čast mi je što sam danas postao kancelar”, rekao je Šalenberg i dodao da to nikad nije želeo ali da nije postojala opcija da odbije tu čast kad ga je Kurc tokom vikenda predložio za svog naslednika.

„Potrebna nam je stabilnost – u zemlji, vladi i parlamentu”, rekao je Šalenberg, javlja Tanjug.

On je rekao da će tesno sarađivati sa bivšim kancelarom jer bi sve drugo bilo apsurdna s obzirom da je Kurc lider vladajuće Nrodne partije Austrije (OVP), prenose austrijski mediji.

„Verujem da su optužbe protiv njega lažne i uveren sam da će se na kraju ispostaviti da ništa od toga nije tačno”, rekao je Šalenberg.

Šalenberg je na mestu kancelara zamenio Sebastijana Kurca, koji je pod pritiskom zbog istrage tužilaštva za privredni kriminal i korupciju podneo ostavku i predložio dosadašnjeg šefa diplomatije za novog kancelara.

Novi kancelar je u vladu ušao kao nestranački član, iako je blizak dojučerašnjem kancelaru Kurcu.

Kurc: Podržaću rad vlade, nisam kancelar iz senke

BEČ – Lider Narodne partije Austrije (OVP), doskorašnji kancelar Sebastijan Kurc čestitao je svom nasledniku Aleksanderu Šalenbergu na polaganju zakletve povodom imenovanja na mestu šefa vlade i poručio da on neće biti „kancelar iz senke”.

U pisanoj izjavi Kurc je time reagovao na kritike opozicije, koja ga je optužila da će iz „senke” dalje voditi vladu.

„U mojoj funkciji kao predsednika stranke i šefa poslaničkog kluba podržaću rad vlade, jer je to najbolje za građane naše zemlje. Jedno je u tome jasno, a to je da nisam kancelar iz senke. Narednih dana ću uložiti maksimalne napore da osiguram predaju dužnosti” poručio je on, javlja Tanjug.

Kurc je najavio da će u četvrtak položiti zakletvu kao poslanik.

Izvor: politika.rs