Austrija i Nemačka aktivirale meru „ranog upozorenja” zbog gasa

(EPA/M. MALINOVSKY)

BEČ – Nemačka je obavestila javnost o mogućoj vanrednoj situaciji u snabdevanju gasom, navodeći da je cilj mere „ranog upozorenja” da se svi pripreme za rizik od prekida ili obustavljanja dotoka prirodnog gasa iz Rusije.

I krizni kabinet austrijske vlade i regulatorno telo za energetiku „E Kontrol” takođe su aktivirali meru „ranog upozorenja” u vezi snabdevanja Austrije gasom, a razlog je najava Rusije da će isporučivati gas samo onima koji budu plaćali u rubljama.

Kao direktna posledica aktiviranja mere pooštrava se sistem nadzora i monitoringa, ali „rano upozorenje” ne predviđa mere kao što je racionalizacija gasa.

Popunjenost austrijskih skladišta gasa je trenutno 13 odsto, i odgovara proseku proteklih godina.

„Učinićemo sve da osiguramo snabdevanje gasom austrijskih domaćinstava i preduzeća. Trenutno nema problema sa isporukama, ali se to može brzo promeniti. Mera brzog upozorenja treba da osigura intenzivniji nadzor nad situacijom kako bi se u slučaju promene moglo brzo reagovati”, objasnio je kancelar Karl Nehamer, prenosi Tanjug.

Ministarka ekologije Leonore Gevesler ukazala je da se Austrija priprema za slučaj da izostanu isporuke gasa iz Rusije. Nivoi upozorenja, inače, uspostavljeni su planom iz 2019. godine i stupaju na snagu kada postoje pouzdane naznake i informacije da može doći do problema u snabdevanju gasa.

Sledeći nivo, koji se proglašava kada dođe do promene u snabdevanju gasom, predviđa analizu potrebe industrije za gasom i poziv industriji da traži alternative.

Nivo tri se proglašava kada više nema isporuke gasa, a tada se primenjuju mere racionalizacije. Tada industrija mora zameniti gas drugim energentima, jer snabdevanje domaćinstava i malih preduzeća imaju prioritet.

Prema aktuelnom nemačkom programu za vanredne situacije u vezi sa gasom, rano upozorenje je prva od tri faze i još uvek ne podrazumeva intervenciju u smislu racionalizacije potrošnje gasa.

Međutim, ministar ekonomije Robert Habek je pozvao stanovništvo i kompanije da smanje potrošnju, navodeći da je „svaki kilovat-sat bitan”.

On je na konferenciji za novinare rekao da su isporuke gasa za sada obezbeđene i da Nemačka pažljivo prati tokove isporuka sa tržišnim operaterima.

„Ipak, moramo da povećamo mere predostrožnosti da bismo bili spremni za eskalaciju situacije od strane Rusije. Krizni tim za vanredne situacije sastao se u vezi sa proglašenjem ranog upozorenja”, rekao je Habek.

Rusija je učestvovala sa 55 posto u nemačkom uvozu gasa 2021. godine. Mada je ta cifra pala na 40 procenata u prvom kvartalu 2022. godine, Habek je rekao da Nemačka neće postići punu nezavisnost od ruskih isporuka pre sredine 2024. godine.

Krizni tim, koji uključuje članove njegovog ministarstva, nemačkog regulatora gasne mreže, mrežnih operatera i predstavnike 16 nemačkih saveznih država, pomno će pratiti situaciju „kako bi, ako je potrebno, mogle da se preduzmu dalje mere za povećanje sigurnosti snabdevanja”, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagentur, napisao je na Tviteru da je cilj ranog upozorenja da se izbegne pogoršanje snabdevanja i pozvao potrošače i industriju da se pripreme za „sve scenarije”.

Izvor: politika.rs