Babiš: EU nas indirektno tera da se okrenemo ruskoj vakcini

Premijer Češke Adrej Babiš ocenio je da je Evropska unija (EU), ne uspevši da njegovoj zemlji obezbedi dovoljne količine vakcina protiv koronavirusa, indirektno naterala vladu u Pragu da počne pregovore s Rusijom o nabavci cepiva sputnjik V, iako ga nije odobrila Evropska medicinska agencija (EMA).

„EU nas indirektno tera da kupimo ruske vakcine. Ne čudi me što je austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao da je spreman da kupi milion doza sputnjika V za svoju zemlju”, naveo je Babiš, prenosi Tanjug.

Podsetio je da je Češka želela da nabavi samo one vakcine koje je odobrila EMA, ali da se našla u situaciji kada se daju izjave o solidarnosti, ali kada treba da se preduzme akcija, „ništa se ne dešava”.

Babiš je ranije kritikovao EU zbog „nedostatka solidarnosti u raspodeli vakcina”, nakon što je portugalsko predsedništvo tog bloka saopštilo da je postignut dogovor da se takozvane „vakcine solidarnosti” daju Hrvatskoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Letoniji i Estoniji, koje su su navele da su im najpotrebnije.

Češki predsednik Miloš Zeman se u više navrata založio za upotrebu ruske vakcine jer je njegova zemlja među najpogođenijima u EU.

Izvor: politika.rs