Bajden čestitao Dan državnosti Srbije

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je pismo-čestitku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara.

EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

“U ime američkog naroda, upućujem iskrene čestitke Vama i Vašim sugrađanima povodom Dana državnosti Srbije 15. februara”, kaže se u cestitki.

Bajden je istakao da, imajući u vidu 140 godina partnerstva dveju zemalja, SAD ostaju trajno posvećene unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti.

“I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi”, naveo je predsednik SAD.

On je posebno istakao podršku SAD postizanju “sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”.

“Snaga naših odnosa temelji se na dubokoj istoriji veza između naših naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svetska rata i mi izuzetno cenimo veliki doprinos koji su Srbi dali američkom društvu u mnogim oblastima. Takođe cenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije kovid-19, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana”, naveo je Bajden.

“Radujem se saradnji sa Vama na produbljivanju prijateljskih veza između naših zemalja i jačanju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Država. Vama i narodu Srbije želim da radosno proslavite svoj praznik“, zaključio je predsednik SAD.

U pismu-čestitci predsednika SAD Džozefa Bajden predsedniku Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije, Bajden je istakako podršku SAD postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, kako je naveo – “fokusiran na međusobno priznanje”.

Kako je reč je o tome da je u čestitci za Dan državnosti Srbije iz Bele kuće, koje su uglavnom protokolarne, prvi put poslata ovakva vrsta poruke u kojoj se apopstrofira buduće rešenje kosovskog problema međusobnim priznanje Srbije i Kosova, predsednik Aleksandar Vučić odgovorio je na poruku.

“Dobio sam čestitku predsednika Bajdena, hvala mu za čestitku. Što se tiče međusobnog priznanja to ne stoji ni u jednom aktu svetskih organizacija. Bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje i već sam im u lice rekao šta mislim o međusobnom priznaju”, kaže Vučić.

Predsedniku Srbije je u septembru prošle godine na sastanku u Vašingotnu bilo ponuđeno da deo sporazuma bude i odredba o međusobnom priznanju, ali je on rekao da je odbio i ta tačka je izbačena iz Vašingtonskog sporazuma.

Podsetimo, bivši američki predsednik Donald Tram je u prošlogodišnjoj čestici za dana državnosti Srbije, naveo da “normalizacija odnosa sa Kosovom treba da ostane prioritet na putu evropskih integracija Srbije”.

Izvor: b92.net