Bajden: Orban je nasilnik; Orban: Bajden ne može da podnese što sam uspešniji

Mađarski premijer Orban, istaknuti desničarski glas u centralnoj Evropi, uzvratio je američkom predsedniku Bajdenu zbog komentara o predizbornoj kampanji.

Ona je mađarskog lidera svrstala u autokratske, poput predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i lidera Severne Koreje Kim Džong Una, prenosi hrvatski “Index”.

U obraćanju biračima 2020. godine, Biden je optužio tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa da se povezuje sa “svim nasilnicima u svetu”.

“Pogledajte šta se dešava od Belorusije do Poljske i Mađarske, uspon totalitarnih režima u svetu. I naš predsednik podržava sve te nasilnike”, rekao je Bajden.

Bajdenov protivkandidat na predsedničkim izborima 2020, Donald Tramp, bio je prilično blizak Orbanu. Levo orijentisani “think tank Brookings Institution” tvrdio je da je Trumpovo gostovanje poljskog predsednika Andrzeja Dude pomoglo njegovoj kandidaturi na izborima protiv levo orijentisanog gradonačelnika Varšave.

Orban je bio prvi evropski lider koji je podržao Trampovu kandidaturu na izborima 2020. godine, dok je Trump pohvalio Orbanovu politiku granične sigurnosti i borbe protiv terorizma, kao i napore da zaštiti i pomogne hrišćanskim zajednicama širom svijeta.

Mađarski premijer je prošlog četvrtka u emisiji “Tucker Carlson Tonight” rekao da Bajden ima ograničeno znanje o svojoj zemlji, pa ne može da razume o čemu govori kada iznosi takve primedbe.

Orban: Biden očigledno ništa ne razume

“Neko ko ne govori naš jezik i ima vrlo ograničeno znanje o Mađarskoj, čak i o poslednjih nekoliko decenija, ne razumejući očigledno ništa, ne može imati takvo mišljenje. Znate, to je samo po sebi lična uvreda za sve Mađare”, rekao je Orban.

Mađarski premijer govorio je i o širem političkom pitanju, prema kojem levičarski političari, poput Bajdena, ne mogu pojmiti nacionalistu ili konzervativnog alternativnog ideologa, nazivajući Mađarsku “pričom o uspehu”.

“Zapadni liberali ne mogu prihvatiti da unutar zapadne civilizacije postoji konzervativna nacionalna alternativa koja je uspešnija u svakodnevnom životu, na njihovom nivou – liberalna. Zato nas kritikuju. Bore se za sebe, a ne protiv nas. Ali mi smo primer da zemlja zasnovana na tradicionalnim vrednostima, na nacionalnom identitetu, na tradiciji hrišćanstva, može biti uspešna, ponekad uspešnija od levo-liberalne vlade “, rekao je Orban za Fok Nevs.

Orban je rekao da Bajden i Demokratska stranka ne mogu prihvatiti uspeh koji je Mađarska postigla u zaštiti granica sa Srbijom i Hrvatskom.

U američkom Kongresu nekoliko vodećih demokrata takođe je kritikovalo Orbana zbog navodne ksenofobične retorike i neprihvatljive bliskosti sa Rusijom. Zbog toga se sada bivši kongresmen Eliot Engel iz Njujorka, bivši predsednik Odbora za spoljne poslove, pridružio kongresmenki Marci Kaptur iz Ohaja u pokušaju da ubedi Trampa da prošle godine ne ugosti Orbana.

Nakon prvih Bajdenovih komentara o “totalitaristima”, koji su uključivali i Mađarsku, Orbanov državni sekretar za međunarodne komunikacije Zoltan Kovacs prošle godine je primetio: “Dakle, to možemo očekivati od američkih demokrata?” Ugađanje i držanje lekcija?”.

Generalno, Orban je opširno govorio o važnosti hrišćansko-demokratske ideologije u vladi, rekavši da bi čak i levičarska vlada u Sjedinjenim Državama imala koristi od političkog položaja Mađarske.

“Ovo je naša zemlja. To je nacija, zajednica, porodica, istorija, tradicija, jezik”

“Bolje je da levičarska liberalna vlada u Sjedinjenim Državama ima dobrog partnera, demohrišćane, koje narod, mađarski narod dugoročno podržava”, rekao je Orban.

“Nacionalni suverenitet dolazi od Boga i prirode. Sve počinje od nas. Ovo je naša zemlja. Ovo je naše stanovništvo. Ovo je naša istorija, naš jezik. Moramo osigurati svoje granice. Naravno, ako ste u nevolji i niko vam nije bliži od Mađara, mi ćemo vam biti od pomoći. Ali ne možete reći da je Mađarska lepa zemlja i da biste voleli da dođete ovde da živite, jer je život ovde lepši. Preseljenje ovde nije ljudsko pravo. Ne dolazi u obzir. Ovo je naša zemlja. To je nacija, zajednica, porodica, istorija, tradicija, jezik”.

Domaćin Tucker Carlson primetio je disparitet između imigrantske politike Orbanove Mađarske u poređenju sa drugom moćnom centralnoevropskom vladom – nemačkom Angelom Merkel.

On je takođe dodao da SAD i druge zapadne vlade, koje su kritikovale Orbana i Mađarsku, rade suprotno od onog što su nekad činile, dok je Orban bio mladi aktivista koji se hrabro izjasnio protiv sovjetske okupacije 1980 -ih.

Carlson je zaključio da se Orban od tada nije promenio, ali da je preovlađujući pogled na svet prema konzervativnim vladama poput njega prešao sa univerzalne podrške na to da ga lider Sjedinjenih Država naziva “totalitarnim nasilnikom”.

Izvor: b92.net