Bajden pozvao Rusiju i Kinu na samit o klimi 22. aprila

SAD su pozvale lidere Kine i Rusije da učestvuju na globalnom samitu o klimatskim promenama u aprilu, saopštio je američki predsednik Džozef Bajden.

On je rekao novinarima da još nije razgovarao sa kineskom predsednikom Si Đinpingom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o tome, ali da „znaju da su pozvani”, prenosi Glas Amerike (VOA).

Bajden planira globalni klimatski samit za Dan planete Zemlje, 22. aprila, što je deo njegove inicijative da klimatske promene podigne na nivo jednog od najvećih prioriteta američke vlade.

Očekuje se da samit bude virtuelan, zbog restrikcija zbog pandemije.

Klimatske promene su jedna oblast u kojoj američki zvaničnici veruju da mogu da sarađuju sa Kinom i Rusijom, uprkos različitim stavovima o brojnim drugim pitanjima.

Bajden, koji je govorio u Beloj kući pred polazak za Delaver, gde će provesti vikend u svojoj kući, takođe je rekao da je upravo razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom i nagovestio da je tema razgovora takođe bio klimatski samit.

Klima je bila i tema o kojoj je Bajden u četvrtak razgovarao sa evropskim liderima na virtuelnom samitu Evropskog saveta.

Očekuje se da će Bajdenova administracija do samita saopštiti koji je cilj odredila u smanjenju emisije ugljenika, navodi VOA, a prenosi Tanjug.

Na samit je pozvano 40 zemalja, od kojih su neke teško pogođene klimatskim promenama, neke uspešno ostvaruju klimatske ciljeve, a neke zaostaju u tome.

Bajden predlaže alternativu kineskoj inicijativi Pojas i put

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je u razgovoru sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom predložio da „demokratske zemlje” treba da imaju infrastrukturni plan koji bi mogao da parira kineskoj inicijativi Pojas i put.

„Predložio sam da treba da imamo sličnu inicijativu koja potiče od demokratskih država a koja bi pomogla onim zajednicama širom sveta kojima treba pomoć”, rekao je Bajden novinarima, prenosi Rojters.

Kineska inicijativa Pojas i put posvećena je infrastrukturnom povezivanju Azije i Evrope.

Izvor: politika.rs