Bajden pred sastanak s Putinom uverava EU da će SAD ostati uz svoje evropske saveznike

SAD će biti uz svoje evropske saveznike naspram Rusije, obećao je američki predsednik Džozef Biden (Joseph Biden) pre prvog sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom predvidjenog 16. juna.

Bajden je u kolumni objavljenoj u subotu u listu Vašington post (The Washington Post) obećao da će učvrstiti “demokratske saveze” SAD naspram raznih kriza i rastućih pretnji iz Rusije i Kine.

Američki predsednik u sredu odlazi u Evropu, gde će učestvovati godišnjem samitima NATO i Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), a 16. juna u Ženevi će razgovarati sa Putinom.

Samit Bajden-Putin dolazi u trenutku veoma velikih napetosti izmedju dve suparničke sile.

SAD su uvele sankcije Rusije zbog nekoliko razloga optužbe za mešanje u izbore, hakerske napade, špijunaže, represije protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog, vojne pretnje prema Ukrajini i pripajanja crnomorskog poluostrva Krim.

Rusija je odgovorila sankcijama. Ta zemlja optužuje NATO za vojne aktivnosti u blizini svoje granice.

“Jedinstveni smo u odgovoru na ruske izazove evropskoj bezbednosti, počev od njene agresije na Ukrajinu. Nema sumnje u odlučnost SAD da brane svoje demokratske vrednosti, koje ne mogu da razdvoje od svojih interesa”, naveo je Bajden u kolumni.

Američki predsednik je dodao da se neće ustručavati da Putinu prenese posvećenost SAD i Evrope istim demokratskim principima u odbrani dostojanstva i ljudskih prava.

Bajden je u kolumni naglasio da Vašington ne želi konflikt.

“Želimo stabilan i predvidljiv odnos u kojem možemo saradjivati sa Rusijom na pitanjima poput strateške stabilnosti i kontrole naoružanja”, dodao je američki predsednik.

Izvor: beta.rs