Bajden: Prioritet Amerike treba da bude kontraterorizam

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je večeras da je Amerika uspela u svojoj misiji da ubije Osamu bin Ladena, nekadašnjeg lidera terorističke mreže Al Kaide, i dodao da „misija SAD u Avganistanu nikada nije bila da izgradi naciju”.

„Uporno sam govorio dugi niz godina da naša misija u Avganistanu treba da bude kontrateroristička, a ne da gradimo naciju”, izjavio je Bajden i dodao da je, dok je bio potpredsednik u vreme administracije Baraka Obame, uvek bio protiv povećanja prisustva SAD u Avganistanu, preneo je Si-Bi-Es.

Bajden je rekao da prioritet Amerike uvek treba da bude kontraterorizam, a onda je pročitao terorističke pretnje sa kojima se SAD susreću, uključujući i grupe Al Šabab i Islamska država.

„Ove pretnje zahtevaju našu pažnju i resurse”, izjavio je Bajden, prenosi Tanjug.

Bajden je ocenio da bi Kina i Rusija želeli da SAD troše i dalje milijarde dolara u Avganistanu.

„Kada sam se susreo sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem u junu u Beloj kući, pričali smo otvoreno. Razgovarali smo o tome da li je njihova vojska spremna da se bori u građanskom ratu kada mi odemo, da li njihova vlada želi da se bori protiv korupcije. Ništa nisu uradili. Gospodin Gani me je uveravao da će se njihova vojska boriti”, nastavio je Bajden.

On je poručio da Amerikanci neće ginuti u ratu u kojem Avganistanci nisu spremni da se bore.

„Njihova vojska je brojala 300.000 ljudi, dali smo im oružje, plate, dobijali su pomoć iz vazduha. Da li smo im šansu, ali nismo mogli da im damo volju da se bore”, dodao je Bajden i rekao da ne želi da više vidi nadgrobnih spomenika na vojnom groblju u Arlingtonu u Virdžiniji.

Izvor: politika.rs