Bajden proglasio pobedu, Tramp ne priznaje poraz

Džo Bajden je pobednik američkih predsedničkih izbora, javili su američki mediji nakon što su juče stigli rezultati iz Pensilvanije i Nevade, gde je demokratski kandidat nadjačao republikanskog predsednika Donalda Trampa.

Posle izbora održanih u utorak i maratonskog brojanja glasova, najvažnije američke novine i televizije konačno su proglasile pobedu demokratskog kandidata, pozivajući se na podatke sa birališta. Iako je Tramp osporavao rezultate u brojnim saveznim državama, i demokratama naklonjeni Si-En-En i republikancima sklon Foks njuz slažu se da je Bajden pobedio u trci za Belu kuću. Mada nekoliko država još treba da prebroji glasačke listiće, Bajden je, osvojivši Pensilvaniju, stekao i više od 270 elektorskih glasova potrebnih za Belu kuću. Čim su stigli rezultati iz Pensilvanije, Bajden je proglasio pobedu, a nešto kasnije saznalo se i za njegov uspeh u Nevadi.

Bajden, koji će biti 46. predsednik, odmah se obratio građanima saopštenjem u kojem je istakao da je kampanja završena i da treba da „ljutnju i pooštrenu retoriku” ostave iza sebe.

„Vreme je da se Amerika ujedini. Ne postoji ništa što ne možemo da uradimo ako to radimo zajedno”, kazao je izabrani predsednik.

Budući američki lider proveo je nekoliko decenija u politici, između ostalog i kao senator i potpredsednik u vladi Baraka Obame. Kao čovek koji za neki dan puni 78 godina, postaće najstariji šef Bele kuće. Amerika će prvi put u istoriji dobiti potpredsednicu, Kamalu Haris. Prva je žena potpredsednik i prva nebela osoba na toj funkciji (buduća potpredsednica je afričkog i indijskog porekla).

Na ulicama Vašingtona, Njujorka, Filadelfije i drugih gradova počelo je slavlje zbog odlaska aktuelnog šefa Zapadnog krila. On se nije oglasio da prizna poraz i čestita pobedniku, kao što nalaže američka praksa, zbog čega je dobio još jedan ukor medija. Za razliku od Trampa, Bajdenu su već čestitali strani lideri, među prvima kanadski premijer Džastin Trudo. Dok je Trampova spoljna politika označivana kao izolacionistička i nacionalistička, očekuje se da će za vreme Bajdena Amerika daleko više biti uključena u međunarodne organizacije i zbivanja, uključujući svetske konflikte. Obećao je da će najbogatijima povećati poreze koje im je Tramp smanjio (Tramp je smanjio poreze svima, ali su najveću korist imali najimućniji), da će vratiti na snagu regulative za zaštitu životne sredine, povećati minimalnu cenu rada i preuzeti daleko opsežnije mere za obuzdavanje epidemije kovida 19.

Tramp je prvi predsednik posle Džordža Buša starijeg koji je izgubio bitku za drugi mandat. Samo dan ranije, upozorio je protivkandidata na predsedničkim izborima da ne proglašava pobedu, što Bajden i nije uradio u petak, iako je vodio u većini država u kojima se još zbrajaju glasovi, mada je saopštio pristalicama da sve govori u prilog tome da će on postati novi šef Bele kuće.

„Džo Bajden ne bi trebalo da neosnovano polaže pravo na funkciju predsednika. I ja bih mogao da uradim isto. Sudski procesi tek počinju”, tvitovao je američki lider.

Nešto ranije je saopštio da više nije reč o ovim izborima već o američkom izbornom procesu. Tramp je obećao da će se postarati da sve bude provereno da bi Amerikanci mogli da veruju institucijama: „Nikad neću prestati da se borim za vas i našu naciju.”

Pre nego što se znalo za Pensilvaniju, Bajden se u petak obratio pristalicama u svojoj državi, Delaveru, ali je pozvao na čekanje zvaničnih rezultata: „Još nemamo konačne rezultate, ali nam brojevi jasno i ubedljivo poručuju da ćemo pobediti u ovoj trci.”

Nekadašnji drugi čovek u Americi istakao je da optimistično gleda na budućnost nacije, ali da se zemlja suočava s ozbiljnim zdravstvenim (epidemija), ekonomskim, rasnim i klimatskim problemima i da više ne treba gubiti vreme u stranačkim sukobima.  

Izbori održani u utorak pretvorili su se u igru živaca pošto se još ne znaju tačne brojke u Džordžiji, Severnoj Karolini, Nevadi i na Aljasci, dok je i Arizona, po mnogima, već pripala Bajdenu. Sa Pensilvanijom, nekadašnji potpredsednik sad već ima 279 ili 290 elektorskih glasova (u zavisnosti od toga kako se računa Arizona), a aktuelni šef države 214. Tramp vodi samo na Aljasci i u Severnoj Karolini, dok mu je Bajden preoteo vođstvo i u Džordžiji, s tim što je razlika u glasovima u toj saveznoj državi toliko mala da će doći do ponovnog prebrojavanja. Sada više nema značaja to ko će trijumfovati u ovim državama jer je Pensilvanija zapečatila Trampovu sudbinu.

Osim u Pensilvaniji, na početku je vodio i u Viskonsinu i Mičigenu (koji su otišli Bajdenu još i ranije) sve dok nisu pristigli glasovi poslati poštom, pri čemu su mnogi od tih glasačkih listića stigli posle izbora. U tome američki lider vidi prevaru, pa njegovi advokati traže od sudova da ponište ove glasačke listiće. Iz predsednikovog pravnog tima poručuju da su izbori bili neregularni u ove tri države u kojima su na vlasti guverneri iz Demokratske stranke. Pokrenuli su parnice u Pensilvaniji, Mičigenu, Nevadi, ali i u Džordžiji, koja ima republikanskog guvernera.

Predsednik je očekivao da se vrati u igru ako bi mu bilo odobreno ponovno brojanje glasova u Mičigenu i Viskonsinu. Na osnovu njegovih tvitova, izjava i tužbi bilo je jasno da će probati da iscrpi sva pravna sredstva da ne bi prihvatio poraz. Ipak, mediji pišu da je ovo jalov posao jer predsednik nije ponudio dokaze o izbornoj prevari. Ne veruju da bi ponovno brojanje glasova bilo šta promenilo ili da će sudovi poništiti glasove koji su, po svoj prilici, legalni.

I redakcije koje su dosad bile naklonjene šefu vlade, poput „Volstrit džornala” i „Njujork posta”, ocenjuju da ne bi smeo da seje sumnju u američki izborni proces bez dokaza, kao i da treba da prihvati poraz. Njegovi tradicionalni kritičari osuđuju ga što naružuje američku demokratiju da bi ostao u ovalnom kabinetu. Kako piše „Vašington post”, pozivajući se na neimenovane izvore, u Beloj kući su bili svesni da su im šanse minimalne, ali znaju i da sve dok traju sudski sporovi, predsednik ne mora da uradi ono što najviše mrzi – da prizna da je izgubio. Izrazito liberalni mediji poput sajta „Voks” u šali kažu da Tramp sad zna kako je bilo učesnicima njegovog šou-programa koje je otpuštao naočigled miliona televijskih gledalaca, ali ga i ozbiljno prozivaju što nije odmah čestitao pobedniku, kršeći tako još jednu američku tradiciju. 

Izvor: politika.rs