Bajdenova poruka Trampu: Oh, Bože, koliko mi nedostaje

Američki predsednik Džo Bajden je najveći deo prve konferencije za novinare otkako je preuzeo dužnost posvetio daljim planovima za vakcinaciju protiv Kovida-19, problemima sa migrantima na američko-meksičkoj granici i zapretio je da će „Severna Koreja dobiti odgovor za ispaljivanje balističkih raketa”.

On je predstavio i novi cilj da do 100 dana njegove administracije bude podeljeno 200 miliona doza vakcina protiv Kovida-19.

„Znam da je to ambiciozno. Dva puta više od našeg prvobitnog cilja, ali nijedna druga zemlja na svetu nije prišla čak ni blizu onome što radimo. Verujem da to možemo”, rekao je predsednik SAD.

Rekao je i da planira da se 2024. godine ponovo kandiduje za mesto predsednika, a da će Kamala Haris ponovo biti njegov izbor za potpresednicu.

Porast granične migracije „dešava se svake godine… u zimskim mesecima”

Poslednjih nedelja Bajden se suočio sa kritikama zbog povećanog broja migranata koji prelaze u Sjedinjene Države preko južne granice sa Meksikom.

On je rekao novinarima da „postoji značajan porast broja ljudi koji dolaze na granicu u zimskim mesecima januaru, februaru i martu. To se dešava svake godine”.

Naglasio je da nijedna prethodna administracija nije odbila da pruži negu i sklonište deci koja dolaze iz Meksika, osim Trampove, i da on neće slediti njegov primer.

Objavio je da će Kamala Haris predvoditi diplomatske napore SAD sa Meksikom, Hondurasom, Gvatemalom i Salvadorom u cilju zaustavljanja nelegalnih migracija.

Američka agencija za carinu i zaštitu granica objavljuje mesečne podatke o broju upada na jugozapadnoj kopnenoj granici.

U januaru i februaru 2021. godine uhapšeno je 78.442 i 100.441 osoba – ovo je značajan porast u podacima za ista dva meseca u prethodnoj godini.

Najveći broj u poslednjih nekoliko godina bio je u maju 2019. godine kada su vlasti privele više od 140.000 ljudi.

„Vakcinisaćemo 200 miliona u mojih prvih 100 dana”

Kada je stupio na dužnost, Bajden je obećao je 100 miliona doza vakcine u prvih 100 dana – sada je udvostručio to obećanje.

„Znam da je plan ambiciozan – dvostruko veći od našeg prvobitnog cilja. Ali nijedna druga zemlja na svetu nije se ni približila, čak ni blizu, onome što radimo”.

Do sada je dato više od 130 miliona doza vakcine – ali SAD i dalje zaostaju za nekim drugim zemljama kada se upoređuje broj datih doza u odnosu na veličinu populacije.

Izrael je vodeći u pogledu vakcinacije svog stanovništva protiv virusa, a slede Ujedinjeni Arapski Emirati.

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) preporučue da se doze daju onima koji su najosetljiviji na bolest, kao što su zdravstveni radnici u crvenim zonama i stariji ljudi, iako svaka savezna država pravi vlastiti plan.

Trenutno SAD vakcinišu brzinom od 2,5 miliona doza svakog dana, prema direktoru CDC-a Rošel Valenski.

O Avganistanu i Severnoj Koreji

Bajden je rekao je da se zalaže za nastavak povlačenja svih američkih snaga iz Avganistana.

Međutim, dodao je da će „biti teško poštovati rok do 1. maja… da se povuku trupe”.

U Avganistanu se sada nalazi oko 2.500 američkih vojnika, što je najmanji broj od 2011. godine, dok SAD nastavljaju proces povlačenja snaga.

Prošlog avgusta, u zemlji je još bilo 8.000 američkih vojnika.

Međutim, tačni brojevi mogu da variraju, a postoje i specijalne snage i drugi koji nisu uvek uključeni u zvanično brojanje.

U jeku sukoba 2011. godine, u Avganistanu je bilo 98.000 američkih vojnika, prema američkom Ministarstvu odbrane.

Prošle godine je administracija predsednika Donalda Trampa postigla mirovni sporazum sa Talibanima i složila se da drastično smanji američke trupe.

Dogovor potpisan u februaru 2020. obavezao je SAD i NATO saveznike da povuku sve trupe do maja ove godine ako Talibani podrže obećanje da će zaustaviti napade.

Američki predsednik je upozorio Severnu Koreju na posledice lansiranja dve balističke rakete koje su uznemirile SAD, Japan i Južnu Koreju.

Poručio je da je spreman za neki oblik diplomatije sa Pjongjangom, ali da ti pregovori moraju da za krajnji cilj imaju denuklearizaciju ove zemlje.

Posle teških razgovora na Aljasci koji su sa kineskom stranom vodili njegovi saradnici, Bajden je rekao da ne želi konfrontaciju sa Pekingom, ali da će insistirati da se predsednik Si Đinping pridržava međunarodnih pravila o trgovini.

Poruka za Trampa

Upitan o tome zašto još nije pokrenuo novu kampanju za predsedničke izbore 2024. godine, kao što je to uradio njegov prethodnik Donald Tramp, Bajden se nasmejao i odgovorio:„Moj prethodnik je to morao da uradi. Moj prethodnik… Oh, Bože, koliko mi nedostaje.

„Ali odgovor na vaše pitanje je – da. Nameravam da se ponovo kandidujem”.

Izvor: BBC na srpskom