Bajdenu predloženi žestoki sajber-napadi protiv Rusije – od isključenja struje do paralisanja železnice

Američke obaveštajne agencije predstavile su američkom predsedniku Džou Bajdenu više opcija za izvođenje masivnog sajber-napada, kojim bi „omeli Rusiju da nastavi operacije u Ukrajini”, rekla su četiri izvora televiziji En-Bi-Si njuz.

Prema njihovim rečima, Bajdenu je ponuđeno da bude upotrebljeno američko sajber-oružje „do sada neviđenih razmera”.

Konačna odluka, kako su rekla dva američka obaveštajna zvaničnika, još nije doneta., prenosi Tanjug.

Među opcijama koje se pominju su ometanje intenet konekcije širom Rusije, isključivanje električne energije i ometanje rada železnice, kako Rusija ne bi mogla da snabdeva svoje snage.

„Možemo da uradimo sve – od usporavanja vozova, do njihovog ispadanja iz šina”, rekao je jedan od izvora.

Bajden i lideri G7: Novi razorni paketi sankcija

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da su se lideri Grupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta (G7) saglasili da krenu napred u vezi sa „razornim paketima sankcija” i drugim ekonomskim merama kako bi se Rusija smatrala odgovornom za napad na Ukrajinu.

„Jutros sam se sastao sa svojim kolegama iz G7 da razgovaramo o neopravdanom napadu predsednika Putina na Ukrajinu i dogovorili smo se da nastavimo dalje s razornim paketima sankcija i drugih ekonomskih mera kako bismo Rusiju pozvali na odgovornost”, naveo je Bajden na Tviteru, prenosi agencija Rojters.

Lideri G7 snažno su ranije danas osudili „invaziju Rusije na Ukrajinu” i najavili uvođenje oštrih i koordinisanih ekonomskih i finansijskih sankcija Moskvi, preneo je Tanjug.

Oni su u zajedničkoj izjavi posle online sastanka naveli da je ruski predsednik „ponovo izazvao rat na evropskom kontinentu” i ocenili da je Putin stao na „pogrešnu stranu istorije”, prenosi Si-En-En.

Izvor: politika.rs