Banožić: Dron definitivno došao s teritorije Ukrajine

Хрватски министар обране Марио Баножић (EPA-EFE/L.Szymanski)

ZAGREB – Ministar odbrane Mario Banožić rekao je danas da je dron koji je pao prošle nedelje na Zagreb definitivno došao s područja Ukrajine, ali da će se istragom utvrditi kome je on u tom trenutku pripadao, na koji je način lansiran i zašto je lansiran. Banožić je to kazao u kasarni ”Pukovnik Marko Živković” na Plesu gde se sreo sa komandantom 31. borbenog krila AVIANO, brigadnim generalom Džejsonom Bejlijem.

Banožić je naveo da se iz uviđaja saznalo da je reč o izviđačkoj letelici koja je imala svoju namenu tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, ali je bila izbačena iz sistema sovjetskih zemalja i vraćena 2014. u sastav ukrajinske vojske prilikom borbi u Donbasu. Dodao je da je razgovarao s ministrima odbrane Mađarske i Rumunije radi prikupljanja što više informacija kako bi se moglo utvrditi odakle je dron mogao da poleti, prenosi Tanjug.

Hrvatski ministar odbrane rekao je i da je razgovarao s ukrajinskim kolegom kojeg je zamolio za pojedinačnu tehničku dokumentaciju kako bi što pre mogli da naprave detaljnu analizu.

Izvor: politika.rs